Uitleg over

Ballonvaartverwachting

De ballonvaart is de meest weergevoelige luchtsport die er bestaat. Betrouwbare en gerichte weerinformatie is essentieel voor een veilige vaart.

Het KNMI levert via de gespecialiseerde website KNMI Aviation Weather actuele en specifieke weersverwachtingen aan ballonvaartpiloten. Daarnaast kunnen ballonvaarders rechtstreeks met de weerkamer van het KNMI contact opnemen. Een meteoroloog bewaakt de ballonvaartverwachtingen, past ze aan als dat nodig is en voegt significante weergegevens toe.

Kaartje met windkracht en -richting van de ballonvaartverwachting. ©KNMI

Wind

De wind is de belangrijkste weerfactor in de ballonvaart. Een luchtballon vaart immers op de wind die de snelheid en richting bepaalt. Vooral bij de start en landing is windinformatie essentieel. Hoe harder de wind, hoe harder de landing.

Ballonvaartverwachtingen

De ballonvaartverwachtingen op KNMI Aviation Weather bestaan uit een kaartje met de windkracht en windrichting op verschillende tijden, hoogtes en plaatsen in Nederland. Zo kunnen ballonvaarders heel nauwkeurig inschatten of ze kunnen vertrekken en vanaf welke startplek.

Meer uitleg over

Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over