Uitleg over

Seizoensverwachtingen

Seizoensverwachtingen zijn kansverwachtingen die een uitspraak doen over het gemiddelde weer over een aantal maanden.

Het Europees Centrum voor Middellange Termijn Weersverwachtingen (ECMWF) in Engeland en verschillende meteorologische instituten maken naast dagelijkse weersverwachtingen ook verwachtingen voor maanden, seizoenen of nog langer vooruit. Voor de economie, met name voor de landbouw en het toerisme, zijn dergelijke verwachtingen op de langere termijn van grote waarde.

Waargenomen gemiddeld aantal zomerse dagen (maximum temperatuur >= 25 graden) per jaar voor 1971-2000, en voor vier plaatsen in Nederland de klimaatscenario's voor 2050.
Waargenomen gemiddeld aantal zomerse dagen (maximum temperatuur >= 25 graden) per jaar voor 1971-2000, en voor vier plaatsen in Nederland de klimaatscenario's voor 2050.

Oceaan en atmosfeer

Het (computer)model voor seizoenen is vergelijkbaar met dat voor verwachtingen tot vijf á tien dagen vooruit. Alleen de rol van de oceaan is belangrijker. Het model berekent daarom niet alleen de verwachte stromingen in de atmosfeer, maar ook oceaanstromingen.

De wisselwerking tussen oceaan en atmosfeer is groot. Wind beïnvloedt de zeewatertemperatuur en de temperatuur van het zeewater beïnvloedt de lucht boven zee. Voor de berekeningen wordt de ensemblemethode toegepast. 

Berekeningen

In april worden een groot aantal berekeningen uitgevoerd voor de periode tot eind oktober. Vervolgens worden ook in mei dagelijks nieuwe berekeningen gemaakt tot een half jaar vooruit. Zo zijn er steeds nieuwe uitkomsten voor de komende periode op basis waarvan de seizoensvoorspelling wordt geactualiseerd. De computer berekent elke dag de uitkomsten voor tweehonderd dagen vooruit.

Als bijvoorbeeld dertig van de veertig mogelijke oplossingen een warme zomer als uitkomst hebben en er maar tien zijn met een "koude oplossing", dan is de kans op een warme zomer iets groter. Wijzen alle oplossingen op een koelere zomer dan is dat het meest waarschijnlijke vooruitzicht.

Minder betrouwbaar

Zekerheid bieden de prognoses niet en uiteraard zijn maand- en seizoensverwachtingen minder betrouwbaar dan de verwachtingen voor de kortere termijn. De voorspellende waarde hangt sterk af van de plaats waarvoor de verwachting geldt en de wisselvalligheid van het weer. In de tropen en in Noord- en Zuid-Amerika zijn de resultaten een stuk beter dan in Europa en Azië. 

Voor Nederland zijn de seizoensvoorspellingen nog niet goed bruikbaar, al wordt dankzij onderzoek wel vooruitgang geboekt in de betrouwbaarheid. Verwachtingen tot maanden vooruit met details over koude- of hittegolven zijn voor ons land vandaag de dag nog niet meer dan koffiedik kijken. Het KNMI maakt dan ook voor Nederland geen seizoensverwachtingen.

Meer uitleg over

  • Fiets met rode fietstas in de witte sneeuw

    Archief codes rood en oranje

    Het KNMI waarschuwt als het weer een risico is. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer.
  • Een blokkade leidt tot standvastig weer met kans op mist (Bron: Meteo Schweiz)

    Blokkade

    Een blokkade in de atmosfeer veroorzaakt een periode van droogte. Of - afhankelijk van het seizoen - warmte, hitte of kou.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over