Uitleg over

Weeralarm in 2010 (archief)

Het KNMI gaf in 2010 vier keer een weeralarm (code rood) uit. Voor sneeuwjacht, voor zware regen- en onweersbuien en voor zware sneeuwval.

 • 9- 10 jan: Sneeuwjacht: grote overlast
   

  Sneeuw bij minstens windkracht 6 met vorming van sneeuwduinen in genoemde provincies. Ook elders in het land vorming van sneeuwduinen en gladheid, in het zuiden en midden tijdelijk ook door ijzel

  Ernstige overlast door langdurige sneeuw bij harde wind in het noorden. Wegen afgesloten door sneeuwduinen van meer dan een meter hoogte. Busvervoer grotendeels plat

  Provincies: Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland
   
 • 10- 11 juli: Zware regen- en onweersbuien met hagel en zware windstoten. Lokaal veel neerslag.

  In het midden van het land komen momenteel zeer zware onweersbuien voor. Bij deze buien komen hagel en zware windstoten voor, lokaal valt veel neerslag. De buien trekken de komende uren verder naar het noorden. De buien zullen aan het einde van de nacht het noorden van het land verlaten.

  Veel overlast door blikseminslagen, stormschade zoals omvallende bomen en schade door hagel. Treinverkeer in het midden van Nederland flink ontregeld. Veel hinder voor wegverkeer door bomen en takken die op de weg terechtkwamen en wateroverlast. Verschillende evenementen, zoals enkele grote popfestivals moesten vanwege het noodweer worden afgelast.

  Provincies: Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht
   
 • 14 juli: Zware regen- en onweersbuien, zeer zware windstoten

  Zware regen- en onweersbuien boven het zuiden en zuidoosten van het land trekken vanavond naar het noordoosten. Bij deze buien zijn hagel en(zeer) zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 kilometer per uur. In het (noord)oosten 100-120 kilometer per uur. Bovendien kan lokaal in korte tijd veel neerslag vallen. De zware buien zullen rond middernacht het noordoosten van het land verlaten. Tevens is het in de oostelijke helft van het land tropisch warm.

  Het noodweer liet een spoor van vernielingen achter in het zuidoosten en oosten. In Vethuizen (Gelderland) vielen twee doden en acht gewonden. Aan de Kemperplas waar de slachtoffers vielen werden zo'n twintig caravans door een valwind de lucht in getild om verderop in de plas neer te komen. Zes hoogspanningsmasten zijn omvergeblazen. Veel plaatsen in het oosten en zuidoosten meldden schade aan daken en bomen door windstoten, blikseminslagen en hagel en veel overlast. Nijmegen en Bemmel kregen te kampen met een stroomstoring, waardoor zo'n 40.000 huishoudens zonder elektriciteit enige tijd zaten. In Noord- en Midden-Limburg raakten tien mensen gewond door bomen die op auto's of woningen vielen. Bewoners van flats in Roermond werden geëvacueerd. Ook zijn vrachtauto's door de wind omver geblazen.

  Provincies: zuidoosten en oosten
 • 17 dec: Zware sneeuwval

  In het westen komen sneeuwbuien voor, daar valt plaatselijk 10 centimeter of meer sneeuw per 6 uur. Ook in het zuiden kan vandaag 3-5 centimeter vallen. Verder is het verraderlijk glad door bevriezing van sneeuwresten.

  De sneeuwval veroorzaakte met name in de Randstad veel problemen. Vooral op de wegen rond Amsterdam, Rotterdam en Utrecht liep het verkeer muurvast. De ANWB sprak van een "complete chaos''. Op het hoogtepunt van de avondspits stond 753 kilometer file in Nederland. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vroeg automobilisten met klem echt niet te gaan rijden. Bussen reden niet, het treinverkeer rond Utrecht raakte ontregeld en Schiphol moest bijna alle vluchten binnen Europa annuleren. Tussen de 1000 en 2000 mensen hebben hier de nacht doorgebracht op veldbedden. De laatste file was pas rond half twee s nachts opgelost.

  Provincies: Noord-, Zuid Holland en Utrecht

Meer uitleg over

 • Code rood

  Weeralarm in 2013 (archief)

  Welke weeralarmen (code rood) gaf het KNMI uit in 2013? Een overzicht.
 • Hittegolf: in De Bilt minstens vijf dagen achtereen boven de 25 graden waarvan drie boven de 30 graden

  Hittegolf

  Een hittegolf is een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over