Uitleg over

Weeralarm in 2013 (archief)

Welke weeralarmen (code rood) gaf het KNMI uit in 2013? Een overzicht.

 • 28 oktober: Zware tot zeer zware windstoten

  De komende uren komen er in het noordwesten, midden en noorden van het land zeer zware windstoten voor van 100-120 kilometer per uur. In het noordelijk kustgebied tot ruim 130 kilometer per uur. Elders in het land zijn zware windstoten mogelijk van 75-100 kilometer per uur. In de loop van de middag neemt de wind sterk in kracht af, het eerst in het zuiden.

  Veel schademeldingen met name in Friesland, Noord-Holland en Groningen. Vooral bomen die door de windstoten uit de grond zijn gerukt zorgden voor overlast en schade. Ook schade door omgewaaide schuttingen, weggewaaide dakpannen en gesneuvelde ruiten in de tuinbouwkassen. Met name de agrarische sector is volgens verzekeraars hard getroffen. Veel hinder en vertragingen voor weg-, trein- en vliegverkeer. Verscheidene vluchten werden geannuleerd. De storm kostte in Nederland aan drie mensen het leven.

  Provincies: Waddeneilanden, Waddenzee, Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht, IJsselmeergebied en Zeeland

 • 5 december: Vanmiddag zeer zware windstoten in noordwestelijke helft

  In de kustgebieden komen zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voor. In de middag gebeurt dit ook elders in het land. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Flevoland, Drenthe, alsmede het waddengebied en op het IJsselmeer komen dan zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur voor, in het waddengebied tot 130 kilometer per uur. Pas vanavond en vannacht nemen de windstoten af, het laatst in het noordoosten.

  Overlast en schade door zeer zware windstoten, bliksem en overstromingen. Vooral problemen op weg en bij treinverkeer met name in noordelijke helft van het land en in het westen. Op Schiphol zijn verscheidene vluchten geannuleerd. Verschillende veerdiensten zijn gestaakt. Dijkbewaking voor hoge waterstanden door noordwesterstorm in combinatie met springtij. Oosterscheldekering gesloten. Wateroverlast door het onderlopen van kades onder meer in Rotterdam en Dordrecht. Storm hield in het noordoosten van het land lang aan.

  Provincies: Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Flevoland, Drenthe, alsmede het waddengebied en op het IJsselmeer

Meer uitleg over

 • Code rood

  Weeralarm in 2010 (archief)

  Het KNMI gaf in 2010 vier keer een weeralarm (code rood) uit. Voor sneeuwjacht, voor zware regen- en onweersbuien en voor zware sneeuwval.
 • Zonnige ijsdag (foto: Jannes Wiersema)

  IJsdagen

  Een ijsdag is een dag waarop het de hele dag blijft vriezen. Ook de hoogste temperatuur van het hele etmaal ligt op een ijsdag dus onder nul.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over