Nieuwsbericht

‘Cool’ verdrag beschermt meer dan de ozonlaag

13 september 2018

Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt wereldwijd stil gestaan bij de internationale afspraken om te voorkomen dat de ozonlaag steeds dunner wordt. Een aanvulling op dit Montreal Protocol dat in 1987 werd getekend, is het Amendement van Kigali. Dat treedt in 2019 in werking en moet – naast het beschermen van de ozonlaag - bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde.

Afkoelend effect

Het Montreal Protocol en daaropvolgende afspraken zoals het Amendement van Kigali zijn ‘cool’ omdat ze ook bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde. De stoffen waarover afspraken zijn gemaakt zijn namelijk ook sterke broeikasgassen. Deze HFK’s hebben een klimaatopwarmend effect dat vele malen sterker is dan het bekendste broeikasgas CO2. Ze worden gebruikt in onder andere koelkasten, airconditioners en brandbeveiligingsinstallaties.

Het Amendement van Kigali moet het gebruik van deze sterke broeikasgassen de komende dertig jaar wereldwijd met 80 procent terugdringen. Deze afspraken kunnen de opwarming van de aarde in 2100 met ongeveer een halve graad doen verminderen. Daarmee kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming onder de 1,5 tot 2 graden te houden.

Meten blijft belangrijk

De hoeveelheid ozonafbrekende stoffen in de atmosfeer neemt dankzij het Montreal Protocol af

De hoeveelheid ozonafbrekende stoffen in de atmosfeer neemt dankzij het Montreal Protocol gestaag af. De ozonlaag begint zich te herstellen en de blootstelling aan schadelijk UV neemt af. De verwachting is echter dat pas in de tweede helft van deze eeuw de ozonlaag grotendeels hersteld zal zijn. Ondertussen blijft het belangrijk de ozonlaag en ozonafbrekende stoffen te blijven meten.

Zo bleek tot ieders verrassing dat afgelopen jaar de uitstoot van CFK-11 in de atmosfeer weer toenam ondanks het wereldwijde verbod dat vanaf 2010 geldt. CFK-11 werd onder meer gebruikt bij de productie van isolatieschuimen. Eind dit jaar komen wetenschappers van het Montreal Protocol met aanvullende informatie zodat landen gericht actie kunnen ondernemen om de illegale productie en gebruik van CFK-11 aan te pakken.

Ozongat op 11 september 2018 ©KNMI/TEMIS

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten