Argo meetboeien in de oceaan
Bron: Argo Program

Wereldwijd Argo monitoringnetwerk van de oceanen krijgt uitbreiding in de Caribische Zee

21 april 2022

Het KNMI zet deze week vier volautomatische meetboeien uit in de Caribische Zee. Deze meetboeien zijn onderdeel van het wereldwijde Argo-programma, waarin wetenschappers samenwerken aan het monitoren van de oceanen. De verzamelde meetgegevens over temperatuur, zoutgehalte en waterdruk zijn essentieel voor het onderzoek naar klimaatverandering.

Vier nieuwe meetboeien in de Caribische Zee

Dankzij Argo-meetboeien begrijpen we beter hoe oceanen het klimaat beïnvloeden

Dankzij het Argo-programma begrijpen we nu beter hoe de oceanen het klimaat beïnvloeden en kunnen we betere toekomstverwachtingens opstellen. Als Nederlandse vertegenwoordiger heeft het KNMI de afgelopen jaren tientallen meetboeien uitgezet, onder andere in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan. Deze week komen er vier nieuwe meetboeien bij, in de Caribische Zee tussen Curaçao en de Bovenwindse Eilanden. Dit gebeurt vanaf onderzoeksschip de Pelagia van het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee).

Meting van kerngegevens tot 2000 meter diep

Argo-meetboeien drijven mee met de oceaanstromingen en doen metingen terwijl ze op en neer bewegen tussen 2000 meter diepte en wateroppervlak. De vier nieuwe boeien verzamelen de basisgegevens temperatuur, zoutgehalte en  waterdruk tot een diepte van 2000 meter. Daarnaast zijn er meetboeien die ook biogeochemische gegevens verzamelen, waaronder voedingsstoffen (nitraat), zuurgraad (pH-waarde), zuurstofgehalte (O2) en de hoeveelheden chlorofyl en zwevende micro-organismen (plankton). Die zijn allemaal relevant voor de bestudering van het leven in zee. Dit meetprogramma bevindt zich in de pilotfase, evanals dat voor metingen op grotere diepte, tussen 4000 en 6000 meter. 

Volautomatisch meten in de oceanen

Lange tijd was er weinig bekend over de eigenschappen van de oceanen

Omdat ze zuurstof produceren en warmte en CO2 opslaan, zijn de oceanen van groot belang voor het leven op aarde en voor het klimaat. Toch was er lange tijd weinig bekend over de eigenschappen van de oceanen. Het weer is er vaak slecht en grote delen zijn met ijs bedekt en daardoor ontoegankelijk voor schepen. Het internationale Argo-programma vult deze leemte in kennis op. De afgelopen twintig jaar zetten wetenschappers meer dan 17.000 meetboeien overboord, die volautomatisch meten, ongeacht het weer en ongeacht de scheepvaartroutes. Op dit moment zijn er 4.000 meetboeien actief. 

Klimaatonderzoek Caribisch Nederland 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Buitenlandse Zaken stellen het KNMI nu in staat om de monitoring in Caribisch Nederland te intensiveren. Daardoor is het mogelijk om in deze regio veranderingen te meten die zich op lange termijn afspelen. Daarnaast zijn deze vier nieuwe meetboeien betrokken bij een ‘vergelijkend warenonderzoek’: Tegelijk met de vier Nederlandse meetboeien gaan ook vier Franse boeien overboord, afkomstig van een andere leverancier.Zo kunnen de prestaties van de twee types vergeleken worden. 

Bekijk de nieuwe KNMI special Argo: 4000 meetboeien brengen de oceanen in kaart 
 

De Franse (links) en Nederlandse (rechts) meetboeien worden uitgezet vanaf het onderzoeksschip de Pelagia van het NIOZ.
De Franse (links) en Nederlandse (rechts) meetboeien worden uitgezet vanaf het onderzoeksschip de Pelagia van het NIOZ. (Bron: NIOZ)
Miriam Sterl van het NIOZ laat de meetboei te water gelaten.
Miriam Sterl van het NIOZ laat de meetboei te water gelaten. (Bron: NIOZ)
Printscreen van KNMI special over Argo
KNMI special: Argo - 4000 meetboeien brengen de oceanen in kaart 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten