Rondleidingen bij het KNMI

Op twee woensdagen per maand zijn er bij het KNMI rondleidingen

De rondleidingen zijn bedoeld voor groepen belangstellenden in de KNMI-vakgebieden: meteorologie, klimatologie en seismologie. Ze worden verzorgd door voormalig medewerkers. De bezoeker krijgt een presentatie over het instituut met uitleg over zijn geschiedenis, de totstandkoming van de weersverwachting en het werk van de seismoloog. In het historisch kabinet wordt de verzameling van zowel oude als nieuwe instrumenten getoond, en wanneer het weer het toelaat, wordt op het meetterrein uitleg gegeven over waarneemapparatuur.

De groepsgrootte is minimaal 15 en maximaal 30 personen. De minimumleeftijd is 16 jaar. In het voor- en najaar organiseert het KNMI twee rondleidingen waarin individuele aanvragen en zeer kleine groepen worden samengevoegd.

Praktisch

Alle deelnemers moeten zich op de dag zelf bij aankomst kunnen legitimeren. Op het KNMI-terrein is beperkte parkeermogelijkheid. Het museum en het seismologiegebouw zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er zijn geen faciliteiten voor slechthorenden. Een lunch kost 8,50 euro per persoon, graag uiterlijk een week van tevoren boeken. Verder zijn er geen kosten verbonden aan het bezoek. Deelnemen is op eigen risico en verantwoordelijkheid.

Rondleiding aanvragen

Meer informatie of een rondleiding aanvragen kan per e-mail.
Vanwege grote populariteit zijn de rondleidingen volgeboekt voor 2019, zowel voor groepen als voor individuen. Voor 2020 zijn de rondleidingen nog niet bekend, u kunt zich daarvoor nog niet aanmelden.

knmi-gebouw gezien vanaf de hoofdingang
KNMI-gebouw gezien vanaf de hoofdingang ©KNMI/Tineke Dijkstra
KNMI-gebouw met daarvoor het meetveld met meetapparatuur
KNMI-gebouw gezien vanaf het meetveld ©KNMI/Tineke Dijkstra

Veelgestelde vragen

Wanneer worden de rondleidingen gehouden?

Uitsluitend op woensdagen van 10.00 tot 14.30 uur (meestal de tweede en vierde woensdag van de maand.)

Voor wie zijn deze ontvangsten bedoeld?

Ze zijn primair bestemd voor directe relaties van het KNMI en andere (beroepsmatig) geïnteresseerden. De minimumleeftijd voor deelname bedraagt 16 jaar. Presentaties worden in het Nederlands gehouden.

Is het ook voor scholen/scholieren?

Nee, gezien de opbouw van de rondleidingen ontvangen wij geen klassen of groepen leerlingen uit het basis‐ of voortgezet onderwijs. Stuur een e-mail naar HRM voor een eventuele deelname aan een individuele eendaagse beroepsoriëntatie (‘snuffelstage’.)

Wat houdt de ontvangst precies in?

Voordrachten door oud‐medewerkers over de organisatie en vakgebieden van ‘t KNMI: historie van het instituut, klimaat (‐verandering), weer en seismologie. Rondgang door het museum, bezoek aan het seismisch paviljoen en indien het weer het toelaat: een wandeling over het meetveld. Het oplaten van de weerballon valt hier niet meer onder, aangezien dit alleen nog rond middernacht gebeurt.

Wat kan de omvang van mijn gezelschap zijn?

Minimaal 15 en maximaal 30 personen. Drie maal per jaar wordt voor individuele aanvragen en kleinere gezelschappen een samengestelde ‘verzameldag’ georganiseerd - ook op een woensdag - met hetzelfde maximum aantal deelnemers (wie het eerst komt...)

Is het bij uitzondering mogelijk om de ontvangst op ‘n ander moment te laten vallen: een andere dag, in het weekeind of ’s avonds?

Nee, dit behoort niet tot de mogelijkheden.

Kunnen mensen met een beperking ook deelnemen?

Gezien het feit dat er bij de rondleiding diverse historische gebouwen met smalle trappen worden betreden en bovendien een redelijke afstand te voet moet worden afgelegd, luidt het antwoord hier voor dat gedeelte ‘nee’ op. Voor slechthorenden zijn geen specifieke faciliteiten aanwezig.

Kan ik gebruikmaken van een lunch?

Ja, deze kan van tevoren aangevraagd worden, zij het uitsluitend voor het hele gezelschap. Deze bestaat uit enkele broodjes, melk en fruit. De kosten bedragen 8,50 euro per deelnemer en de rekening wordt na afloop aan het adres van de organisator gezonden. Bij de ontvangst wordt voor koffie en thee gezorgd. Aan de rondleiding zelf zijn verder geen kosten verbonden.

Zijn er mogelijkheden voor speciale, afwijkende presentaties?

Hier kan per keer naar worden gekeken, echter zonder op voorhand een garantie op succes te geven. Ze zullen in ieder geval wel binnen de vakgebieden van het KNMI moeten vallen. Het vertonen van door bezoekers meegebrachte films is vanwege eventuele copyright conflicten niet mogelijk. Aansluitend beschikken over een vergader‐ of borrelruimte behoort evenmin tot de mogelijkheden. Het maken van foto’s voor eigen gebruik is toegestaan.

Waar vindt het plaats?

Bij het KNMI aan de Utrechtseweg 297, 3731 GA De Bilt (N.B. dit adres staat soms nog niet in navigatiesystemen). Op het eigen terrein is een beperkt aantal parkeerplaatsen voorzien. Bereikbaarheid met OV: de bushalte De Bilt/Tunneltje ligt op 5 minuten loopafstand.