Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 02 april 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een laag boven het zuidwesten van Duitsland trekt verder zuidoostwaarts en vult op. Rondom het laag draaien verschillende (oude) occlusies en is de lucht vochtig. De noordelijkste occlusie vormt de grens met droge continentaal polaire lucht. Deze ligt boven het zuiden en verlaat in de loop van de nacht en morgenochtend het zuiden. Over neemt een hoog tussen Schotland en Scandinavie langzaam in betekenis toe en blijft de rest van de periode op zijn plaats. Aan de zuidflank van dit hoog is de stroming noordoostelijk en de aangevoerde lucht steeds droger.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen consistent en goed bruikbaar. De stratus rondom het wegtrekkende laag is eensluidend, waarbij de EC uitvoer zoals meestal wat te droog is. Komende nacht in de Limburgse heuvels mogelijk wat mist door stuw. De opklaringen achter de noordelijkste occlusie lijken iets trager binnen te lopen dan in de uitvoer.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vannacht in het noordoosten temperaturen rond of net onder het vriespunt. Dit leidt naar verwachting niet tot gladheid. In de nacht naar maandag vooral in de noordelijke helft lichte vorst en temperaturen net boven nul in de zuidelijke helft. De wegdekken van gevoelige punten zouden dan onder nul kunnen. De wegen zijn dan echter droog en door de lage dauwpunten treedt er ook geen condensatie op.

Wind:

Voor de kustdistricten seinen voor 6 Bft, voor de noordelijke kustdistricten mogelijk nog even een 7 Bft. Morgenochtend verdwijnen in het noorden de seinen, morgenmiddag ook in de westelijke kustdistricten. De wind is vandaag en morgen boven land behoorlijk vlagerig door de noordoostelijke richting.

Bewolking:

Rondom het laag Sc/Ac/St/Ns. Van het noorden uit opklaringen, die zondagochtend het zuiden bereiken. In de nacht naar zondag in de Limburgse heuvels nog lange tijd lage St door stuw. Overdag geen bewolking m.u.v. het zuidoosten, waar nog wel wat ondiepe Sc/Cu aanwezig is.

Neerslag:

Ten zuiden van de noordelijkste occlusie nog regen/motregen. In het zuiden van Limburg wordt het pas zondagochtend droog.

Zicht:

In neerslag matige zichten. In de Limburgse heuvels lokaal slechte zichten door stuw.

Paraaf meteoroloog: boonstra

Uitgifte: 01/04/2023 23.14 uur LT.