Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 18 oktober 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Ons aandachtsgebied bevindt zich aan de noordwestflank van een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Tussen het hoog en een (frontale) vore boven Schotland en de Noordzee staat er een zwakke zuidwestelijke stroming (aan de grond zuidelijk). Een NW-ZO georienteerd warmtefront verlaat spoedig het noordoosten van de FIR. Een occlusie west van onze FIR trekt vanmiddag het noorden van de FIR binnen en loopt in op het warmtefront, waardoor zich een W-O georienteerde brede frontale zone vormt boven het uiterste noorden van de FIR, liggend in een steeds scherper wordende frontale vore. Vannacht en morgenochtend is de stroming anticyclonaal, morgenmiddag en -avond wordt de stroming cyclonaal en neemt de stroming in kracht toe op nadering van een occluderend frontaal systeem. Deze occlusie bereikt morgenavond het (zuid)westen van de FIR. De eerdergenoemde frontale zone heeft dan al het noorden van de FIR verlaten.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent. Verder zien we de gebruikelijke verschillen in het resulterende weerbeeld. Er is nauwelijks stratus vanuit Engeland de Noordzee op getrokken dus de stratus wordt momenteel wat overschat in sommige modellen. Toch kan er af en toe wat lage bewolking voorkomen bij de frontale zone, waarbij de kans geleidelijk toeneemt met het scherper worden van de vore boven het noorden van de FIR. De lichte frontale neerslag actueel boven de zuidelijke Noordzee wordt gemist door de modellen, m.u.v. Hirlam, maar er bereikt dan ook vrijwel niks daadwerkelijk de grond. We houden het op wat lichte regen of een lichte bui (inzaaiing) in de kustgebieden en in het noorden, boven het noorden van de FIR lichte tot matige (buiige - inzaaiing) regen. De neerslagactiviteit neemt vanavond en vannacht van het westen uit af t.g.v. warmteadvectie op hoogte op nadering van het volgende occluderende frontaal systeem. Bij deze occlusie morgenavond regen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

In de middag en avond ZW 6.

Bewolking:

Veel gelaagde bewolking bij de brede frontale, in de zuidelijke helft van land ook zon. Boven zee is de opbouw onstabiel onderin waardoor er inzaaiing kan optreden in dikkere velden Sc of TCu's met toppen tot ca. FL100. Morgenochtend schuift de frontale bewolking noordoostwaarts weg, morgenavond neemt deze weer toe vanuit het zuidwesten. Nabij de frontale vore tot en met morgenochtend kans op stratus in het noorden van de FIR.

Neerslag:

Regen bij de brede frontale, boven zee buiig van karakter, schampend aan het noordwesten en noorden van het land.

Zicht:

Goed zicht. In de frontale neerslag of in een bui matig zicht.

Paraaf meteoroloog: wijs

Uitgifte: 17/10/2021 10.56 uur LT.