Nieuwsbericht

Sneeuwdek in Nederland

14 november 2001

Het KNMI heeft een gedetailleerd klimatologisch overzicht samengesteld van het sneeuwdek in Nederland over het tijdvak 1961-1990. De publicatie, in de reeks "klimatologische gegevens van Nederlandse stations", is de eerste waarin dagelijkse waarnemingen van 262 KNMI-neerslagstations zijn verwerkt. Sneeuwgegevens zijn van belang voor bouwkundige ontwerpen, natuurbeheer en klimaatonderzoek. De sneeuwstatistiek dient ook als referentie voor actuele sneeuwsituaties dus hoe uitzonderlijk bepaalde hoeveelheden zijn en hoe lang sneeuw gewoonlijk blijft liggen.

De publicatie "sneeuwdek in Nederland" is een waardevolle aanvulling op het "normalenboek" met gegevens van temperatuur, wind, straling en neerslag over het tijdvak 1961-1990. In dat boek uit 1992 staan weliswaar tabellen van het aantal dagen met sneeuwval op vijftien hoofdstations, maar sneeuw is vaak grillig verdeeld en snel verdwenen. De nieuwe fraai uitgevoerde publicatie, gebaseerd op aanzienlijk meer meetpunten, biedt beter inzicht in de sneeuwdek-statistiek en de verdeling van sneeuw over het land.

Opmerkelijk zijn de grote jaarlijkse variaties van het aantal dagen met een sneeuwdek. In de strenge winters van 1963 en 1979 lag ons land op respectievelijk 71 en 58 dagen onder een laag sneeuw. In andere jaren is dat gemiddeld maar op 19 dagen. De zachte winters, die we eind jaren tachtig beleefden, kenden nauwelijks sneeuw. De liefhebbers van sneeuw komen het meest aan hun trekken in het oosten van Groningen en Drenthe en het uiterste zuidoosten van Limburg met jaarlijks gemiddeld meer dan 25 dagen per jaar met een sneeuwdek.

De publicatie "sneeuwdek in Nederland" kost euro 13,16 en is te koop in de bibliotheek van het KNMI, telefoon 030 22 06 855.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten