Nieuwsbericht

Zeer zachte november na twee koude herfstmaanden

01 december 2015

De afgelopen maand was de op een na zachtste november sinds het begin van de metingen. Bovendien was november 2015 veel natter dan normaal.

De gemiddelde temperatuur was afgelopen november in De Bilt bijna 10 graden. Dat is ruim drie graden boven het langjarig gemiddelde. Alleen in 1994 was november nog zachter, sinds het begin van de metingen in 1901.
De eerste twintig dagen waren uitzonderlijk zacht. Met name op 3 november was het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. In Maastricht werd zelfs 20,9 graden gemeten, een temperatuur die zelfs in de zomer niet zou misstaan.
De laatste tien dagen van de maand waren een stuk kouder. Op 23 november noteerde De Bilt zijn eerste en enige vorstdag van het najaar. De landelijk laagste temperatuur had Gilze-Rijen met -4,7 graden.

Gemiddeld over het land viel 126 mm tegen 82 mm normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). Vooral in het westen en noorden van het land was het nat met op verschillende plaatsen 165 mm neerslag. Bovendien was het vaak onstuimig weer. Op 15 november was de eerste herfststorm. Ook op 17 en 29 november stormde het  langs onze kust en werd er windkracht 9 gemeten.  Daarbij kwamen zeer zware windstoten voor met windsnelheden van lokaal 120 km/uur. Het KNMI gaf op beide dagen waarschuwingen code oranje uit voor zeer zware windstoten, Ondanks de warme novemberdagen was het niet zonniger dan normaal. De zon scheen gemiddeld circa 63 uur wat normaal is voor november.

De herfst 2015 is door de zachte novembermaand vrij zacht te noemen, terwijl september en oktober vrij koud waren. In september werd het in De Bilt niet warmer dan 20,2 graden. We moeten ruim een halve eeuw teruggaan om in september een nog lagere maximumtemperatuur te vinden. Maar november was zo zacht dat de balans voor de herfst uiteindelijk naar de zachte kant uitsloeg.

Klimatologische overzichten: November 2015 / Herfst 2015

Achtergrondartikel: Bijdrage klimaatverandering aan zachte novemberdagen

November 2015 was een uitzonderlijk zachte en natte maand. Foto: Jannes Wiersema

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten