Uitleg over

Weermodellen

Goed informeren en waarschuwen kan niet zonder computermodellen. Zij vormen het onmisbare gereedschap waarmee weersverwachtingen en klimaatscenario’s worden gemaakt.

Weermodellen zijn computerberekeningen die de toestand van de atmosfeer, dus het weer, beschrijven. Op basis van natuurkundige wetten berekenen de modellen welke wijzigingen te verwachten zijn. Dus hoe het weer waarschijnlijk gaat veranderen.

Roosterpunten

In een weermodel is de atmosfeer opgedeeld in een groot aantal horizontale punten en verticale lagen. Het weermodel voedt zich met recente gegevens van onder andere wind, luchtdruk, vochtigheid en temperatuur. Daarmee worden de berekeningen, die meerdere keren per dag worden gemaakt, bijgestuurd zodat ze niet te ver af gaan wijken van de realiteit.

Weermodel KNMI

Het KNMI beschikt over een eigen weermodel HARMONIE (HIRLAM ALADIN Research on Mesoscale Operational NWP in Euromed) dat sinds 2012 beschikbaar is. Dit weermodel is speciaal voor de korte termijn weersverwachtingen ontwikkeld binnen grote Europese samenwerkingsprojecten.

Daarnaast maakt het KNMI voor de middellange en lange termijn gebruik van de weermodellen van het Europees Weercentrum ECMWF in Reading. De meteorologische instellingen in Europa werken hierin samen.

Hoe werkt zo’n weer- en klimaatmodel eigenlijk? Bekijk de infographic

Meer uitleg over

  • Het meest onweersrijke gebied, waar het jaarlijks op 30 tot 34 dagen onweert, is een strook die zich uitstrekt van Antwerpen tot het Gooi (Bron: Jannes Wiersema)

    Europese weerwaarschuwing

    In vrijwel alle Europese landen worden weerwaarschuwingen gegeven in kleurcoderingen, zoals het KNMI die ook voor Nederland geeft.
  • Het weercijfer geeft een beeld van de regionale kwaliteit van het weer (Bron: WeerOnline.nl)

    Weercijfers

    Het weercijfer is een eenvoudige methode om met behulp van één cijfer de kwaliteit van het weer te beschrijven.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over