Uitleg over

Zomers Waddenweer

Het temperatuurverloop op de Wadden is een hoofdstuk apart. Op frisse dagen kan het er toch warm zijn.

De zon schijnt in een zomermaand aan de kust zo'n 20 tot 40 uur langer dan in het oosten van het land. Zowel in mei als in juni mag op de Wadden zo'n 210 tot 230 uur zon worden verwacht.

Luchtspiegeling bij Ameland (foto: Lieuwe Klabbers, RWS Waddenzee)*
Luchtspiegeling bij Ameland (foto: Lieuwe Klabbers, RWS Waddenzee)*

Bodemtemperatuur

Het temperatuurverloop is op de Wadden een hoofdstuk apart. Op frisse dagen kan het dankzij de zon warm zijn, zeker op windbeschutte plekjes achter de duinen.

De temperatuurverschillen hangen samen met de bodem. Strandgangers weten dat zand brandend heet kan worden. Temperaturen van 50 graden zijn daar geen uitzondering, ook bij een luchttemperatuur van nog geen 20 graden. De gemiddelde temperatuur, 's middags zo'n 17 tot 20 graden, zegt dus vaak niet veel over de voelbare warmte op de Waddeneilanden.

Warmterecords Wadden

In hete zomers doen de Wadden bij een sterke zuidoostenwind goed mee met de warmte, vooral bij laagwater. Zo liep de temperatuur al op 7 juni 1996 op Terschelling op tot bijna 30 graden. Dit is extreem vroeg in de zomer.

Tropische dagen boven 30 graden zijn er zeldzaam, maar komen wel voor. Vooral later in de zomer als het water in de Waddenzee flink is opgewarmd. Zo werd het op 24 juli 1994 langs de hele Waddenkust tropisch tot 32 graden op Terschelling. In de Waddenzee werd zelfs 27 graden gemeten.

Zowel augustus 1975 als augustus 1997 leverden op de Wadden een regionale hittegolf op met op Schiermonnikoog een serie van vier tropische dagen. De warmste dag was 4 augustus 1990 toen Schiermonnikoog 32,8 graden registreerde.

Warm was in het Waddengebied ook 9 juli 2010 met 30 à 31 graden op de Waddeneilanden en 33 graden in Lauwersoog. Op 19 juli 2014 werd op Vlieland 31,9 graden gemeten en in Hoorn op Terschelling wees de thermometer 31,3 graden aan.

Meer uitleg over

  • Het weercijfer geeft een beeld van de regionale kwaliteit van het weer (Bron: (WeerOnline.nl))

    Weercijfers

    Het weercijfer is een eenvoudige methode om met behulp van één cijfer de kwaliteit van het weer te beschrijven.
  • Blokkade op de weerkaart op 500 hPa vlak en afwijking van de temperatuur in het extreem droge jaar 1976 (Bron: KNMI/ECMWF)

    Zomerse weerkaart

    Aanhoudend zomerweer hebben we wanneer hogedrukgebieden op de weerkaart aanhouden en de weg voor depressies van de Oceaan blokkeren.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over