Nieuwsbericht

Belangrijke impuls Europese meteorologische samenwerking

18 september 2009

In Brussel is op 17 september een overeenkomst getekend om EUMETNET een eigen rechtspersoonlijkheid te geven. EUMETNET is sinds 1996 het informele samenwerkingsverband van de nationale meteorologische instituten van 26 Europese landen. Het KNMI vertegenwoordigt Nederland hierin.

De hoofddirecteur van het KNMI, dr.ir. Frits Brouwer, is sinds een jaar voorzitter van EUMETNET, en nu ook gekozen als voorzitter van de nieuwe EUMETNET-EIG.

EUMETNET heeft naar Belgisch recht gekozen voor de rechtsvorm Economic Interest Grouping (EIG). De wetgeving in Nederland kent deze rechtsvorm niet. Een EIG lijkt op de Nederlandse stichtingsvorm, maar dan speciaal bedoeld voor activiteiten in het economisch verkeer. Deze EIG-rechtspersoonlijkheid maakt het voor de Europese Unie mogelijk de gezamenlijke meteorologische instituten van Europa projecten te laten uitvoeren, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatonderzoek of ten behoeve van het optreden van Europa bij (natuur)rampen.

EUMETNET kan nu dus een betere dienstverlening leveren aan de EU. Bovendien wordt door deze nieuwe rechtsvorm de interne organisatie van EUMETNET efficiënter.

Op deze wijze vormen nu EUMETNET, ECMWF (het Europese Centrum voor Middellange Termijn Weersverwachtingen) en EUMETSAT (de Europese organisatie voor Weersatellieten) een krachtige Europese meteorologische infrastructuur. Dit zal zonder meer leiden tot een nog betere kwaliteit weersverwachtingen en tot een beter inzicht in de huidige klimaatverandering.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten