Nieuwsbericht

Centraal Nederland Temperatuur

05 juni 2009

In aanvulling op de bestaande meetreeksen waar het KNMI gebruik van maakt is voor onderzoeksdoeleinden nu ook de Centraal Nederland Temperatuur (CNT) beschikbaar.

De nieuwe meetreeks is bedoeld voor het toetsen van klimaatmodellen, waarin lokale effecten door bijvoorbeeld vegetatie, kleine wateroppervlakken of reliëfverschillen geen rol spelen.

De CNT is gereconstrueerd na analyse van de maandgemiddelde temperatuur van de meetreeksen van 23 weerstations verspreid over Nederland. Stations aan de kust en in het uiterste noorden en zuiden van het land zijn minder representatief voor de temperatuur in centraal Nederland (het gebied tussen de steden Utrecht, Arnhem, Breda en Eindhoven) en zijn daarom verder buiten beschouwing gelaten.

Alle reeksen zijn, door vergelijking met naburige stations, statistisch onderzocht op inhomogeniteiten en valse trends. Met name veranderingen in de meetopstellingen en geleidelijke veranderingen in de begroeiing en bebouwing van de omgeving kunnen voor onregelmatigheden zorgen, waarvoor in de CNT kleine correcties zijn uitgevoerd.

In totaal zijn vier reeksen geselecteerd als referentiereeks voor de periode 1906-1950 (De Bilt, Winterswijk, Oudenbosch en Gemert) en zes reeksen voor de periode vanaf 1951 (De Bilt, Winterswijk/ Hupsel, Oudenbosch/Gilze Rijen, Gemert/Volkel, Deelen en Eindhoven). De CNT is berekend uit het rekenkundig gemiddelde van deze vier of zes gecorrigeerde reeksen. Combinatie van twee stations is soms nodig waar de meting op een nieuwe locatie is voortgezet.

De CNT reeks wordt maandelijks bijgewerkt met actuele metingen. Het is mogelijk dat de getallen in de toekomst nog worden aangepast naar aanleiding van nieuw onderzoek.
De volledige beschrijving is gedocumenteerd in het wetenschappelijk rapport WR 2009-03 "The construction of a Central Netherlands Temperature".

Lokatie stations CNT reeks

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten