Nieuwsbericht

Code oranje voor klimaat

23 november 2015

De opwarming van de aarde schrijdt voort en als er geen maatregelen worden genomen tegen de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, zal het klimaat sneller veranderen. Hoe groter de opwarming, des te groter de gevolgen van klimaatverandering voor de samenleving. Bij de klimaatonderhandellingen streeft men er naar de opwarming te beperken tot maximaal 2 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Jarenlang klimaatonderzoek toont aan dat de opwarming van de aarde onverminderd doorgaat. Het is de wetenschappelijke basis voor de VN-klimaattop in Parijs (COP21) waar van 30 november tot 11 december ruim 190 landen onderhandelen over maatregelen die klimaatverandering moeten inperken.

Net als vorig jaar is 2015 ook op weg het warmste jaar te worden dat ooit gemeten is. De afgelopen jaren zijn tevens de gevolgen van klimaatverandering al te ervaren. Niet alleen ver weg zoals smeltend zeeijs op de Noordpool en verdroging van het binnenland van Australië; ook in Nederland is klimaatverandering merkbaar. Zoals extreme neerslag, uitzonderlijk warme novemberdagen, minder vorst.

Ondergelopen wegen tijdens hoogwater. Foto Jannes Wiersema

Nederland is als deltaland in een gematigd zeeklimaat kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. De zeespiegel stijgt, de watertoevoer in de grote rivieren wordt grilliger en de neerslaghoeveelheden veranderen.Het KNMI heeft met de KNMI’14 Klimaatscenario’s in kaart gebracht wat het betekent voor Nederland als het warmer wordt zodat er gericht maatregelen kunnen worden genomen. De Deltacommissaris neemt deze klimaatscenario’s mee in het Deltaprogramma.

Het globale beeld van de KNMI’14 Klimaatscenario’s: Nederland krijgt de komende eeuw te maken met gemiddeld hogere temperaturen, veranderende neerslagpatronen en een stijgende zeespiegel. De kans op hittegolven in de zomer neemt toe en neerslagextremen zullen vaker voorkomen. Een temperatuurstijging van twee graden leidt al tot een maximale verhoging van 25 procent van de intensiteit van stortbuien in de zomer. Door de extremere neerslag zal het waterpeil in de grotere rivieren in de winter en het voorjaar toenemen.

Uit onderzoek van Deltares en KNMI blijkt dat het waterpeil in de Rijn en de Maas fors kan stijgen. In alle klimaatscenario’s wordt het in de stroomgebieden van deze grote rivieren veel natter, met name in de winter.

Als de CO2-uitstoot met een akkoord in Parijs fors kan worden beperkt, zal de temperatuurstijging op de warmste dagen in de zomer ruim twee graden bedragen. Zo niet dan zal de zomertemperatuur aan het eind van deze eeuw gemiddeld 5 graden hoger zijn, wat uiteraard grotere gevolgen heeft.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten