Nieuwsbericht

De nieuwe weersatelliet

16 december 2004

De Europese satellietorganisatie Eumetsat viert de lancering van de nieuwe weersatelliet Meteosat-9 met een internet-competitie voor jonge meteorologen-in-dop; dat wil zeggen voor scholieren van 15 en 16 jaar. Met deze "Young Satellite Meteorologist competition" promoot Eumetsat de meteorologie en de veelheid aan toepassingen van weersatellieten voor scholieren en docenten. Als winnaar van de competitie zal hiermee Europa's meest getalenteerde en ijverige jonge satellietmeteoroloog uit de bus komen.

De directeur-generaal van Eumetsat, Dr. Lars Prahm, zei over de competitie: "Nieuwe satellieten zijn ontworpen om meteorologen, klimaatonderzoekers en andere gebruikers snel toegang te geven tot weerbeelden van hoge kwaliteit. Het is daarom vanzelfsprekend dat we de lancering van de nieuwste weersatelliet Meteosat-9 vieren met een competitie, die speciaal is ontworpen om het veelvuldig en veelzijdige gebruik van weersatellietdata te promoten onder scholen in Europa".Meteosat-9 wordt Eumetsat's eerstvolgende toevoeging aan de nieuwe generatie geostationaire satellieten. Deze vervangen sinds 2002 de oorspronkelijke eerste generatie satellieten. Meteosat-9 is als de tweede van de vier nieuwe satellieten een investering in de meteorologie in Europa en zal meteorologen helpen nauwkeurigere weersverwachtingen te maken.

De tweede generatie satellieten zijn ontworpen om frequenter gedetailleerdere beelden te sturen naar meteorologen, klimaatonderzoekers en andere gebruikers in Europa. Door nieuwe technologie leveren ze een datastroom van hogere kwaliteit, met beelden in 12 frequentiekanalen (tegenover 3 voorheen) die ieder kwartier verstuurd worden (voorheen ieder half uur) met een veel hogere resolutie dan voorheen.

Zo zal met een verbeterde kwaliteit bekeken kunnen worden: oceaan oppervlak, beweging en de conditie van het zee-ijs, de ozonlaag en verschijnselen boven land zoals brandhaarden en sprinkhanen zwermen. Elk van deze aandachtsgebieden wordt ondersteund door een netwerk van zogenaamde SAF's, Satellite Application Facilities - data analyse centra over heel Europa.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten