Nieuwsbericht

Digitaal portaal om papieren weerdata te redden

07 december 2015

Veel oude historische weerwaarnemingen zijn alleen op papier beschikbaar. Daardoor zijn deze data kwetsbaar om te bewaren en slecht te gebruiken voor klimaatonderzoek. Terwijl oude weermetingen belangrijk zijn bij het bepalen van veranderingen of natuurlijke variaties in het klimaat. Om het verlies van oude weerdata tegen te gaan en het behoud ervan te stimuleren is het Internationale Data Rescue (I-DARE) Portaal opgezet.

Het proces van data rescue, waarbij papieren oude weerdata worden gefotografeerd en gedigitaliseerd, helpt te voorkomen dat er kostbare data verloren gaat. Het I-DARE Portaal heeft als doel een wereldwijd overzicht te geven van oude weerdata die gered moeten worden: van projecten waarin deze data worden gered en van methoden en hulpmiddelen om data te redden.

Het Internationale Data Rescue (I-DARE) Portaal wordt uitgevoerd door het KNMI en geleid door het Expert Team on Data Rescue van de WMO, onder toezicht van het Global Framework for Climate Services.
Momenteel worden wereldwijd de nationale meteorologische diensten gestimuleerd het portaal te voorzien van een overzicht van oude weerwaarnemingen in hun land die voor de toekomst bewaard moeten worden.

Nadat op het portaal is aangegeven welke waarnemingen gered moeten worden, is de volgende stap deze waarnemingen daadwerkelijk te fotograferen en te digitaliseren. De gedigitaliseerde waarnemingen uit verschillende bronnen worden vervolgens op een centrale plek gecombineerd tot datasets die beschikbaar zijn voor tal van wetenschappelijke en maatschappelijke toepassingen. Het KNMI heeft op het gebied van climate services het International Climate Assessment & Dataset (ICA&D) ontwikkeld.

Historische weerkaart en waarnemingen van 31 december 1876

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten