Nieuwsbericht

Erwin Kroll favoriete weerman NOS journaal

04 januari 2006

Erwin Kroll is de favoriete NOS-weerman, onmiddellijk gevolgd door Marjon de Hond. In het kader van het vijftigjarig jubileum van het journaal kon de kijker zijn favoriete (weer)presentator kiezen. 

Opmerkelijk is dat oud-weerman Joop den Tonkelaar (1926-2001) van het KNMI die in de eerste jaren het weer presenteerde in het journaal nog steeds tot de grote favorieten hoort. Het weer heeft al die jaren deel uitgemaakt van het journaal. Het weerbericht was zelfs al eerder op televisie dan het journaal. 

Het eerste weerbericht was te zien tijdens de tweede experimentele tv-uitzending op 7 oktober 1951, gepresenteerd door meteoroloog Cor van der Ham van het KNMI. De omroep had ook belangstelling voor een uitgebreider weerpraatje en daarvoor verwees het KNMI door naar oud-weerman Hans de Jong uit Gorredijk, toen nog werkzaam als onderwijzer en actief als amateur-meteoroloog.

De weermannen van het KNMI kwamen zelf niet in beeld: de kijker zag alleen een arm met een krijtje op een kaart schrijven. Veel kijkers kregen kippenvel van het krassende geluid, vandaar dat geëxperimenteerd werd met pastel, viltstiften en Siberisch houtskool. De BBC gebruikte een vilten vulpen, maar de oplossing voor het probleem kwam van onze zuiderburen: de Belgische weerman Armand Pien (1920-2003) leende de lipstick van de omroepster.

In de jaren vijftig en zestig werden de meeste weerpraatjes verzorgd door KNMI-meteoroloog Joop den Tonkelaar (1926-2001). Zijn aankondigingen deden soms stof opwaaien. Zo vertelde de weerman op zaterdag 26 januari 1963 dat de Noordzee vol lag met ijs, dat door een winddraaiing naar onze kust dreef en een enorme ijsvlakte zou veroorzaken. In het NTS-journaal zei de weerman: "als u iets wilt zien wat u waarschijnlijk nooit meer in uw leven te zien zult krijgen, dan moet u morgen naar de kust gaan".

In 1968 verdwenen de weermannen van het scherm en las de nieuwslezer het bericht. Mede onder druk van Nederlandse weeramateurs keerde de weerman in 1982 terug op de buis. Najaar 1994 breidde de NOS de zendtijd voor het weer uit. In 1997 nam de NOS een nieuw presentatiesysteem in gebruik waarmee de weerinformatie,  realistischer en met animaties wordt gebracht. De vormgeving is sindsdien enkele malen aangepast en ook sindskort in een nieuw jasje gestoken. De weerinformatie voor de NOS wordt tegenwoordig geleverd door Weathernews uit Soest en gepresenteerd door Marjon de Hond, Erwin Kroll, Marco Verhoef en Gerrit Hiemstra.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten