Nieuwsbericht

Europese ruimtevaartwereld in Den Haag

25 mei 2016

Den Haag is komende week het middelpunt van de Europese ruimtevaart. Onder het Nederlands voorzitterschap van de EU organiseert de Europese Commissie in het World Forum Convention Centre in Den Haag een vijfdaagse conferentie over ruimtevaart. De Europese ruimtevaartconferentie, onder de naam European Space Solutions is bedoeld voor ontwikkelaars, leveranciers en afnemers, zowel in de private als publieke sector, van ruimtevaarttoepassingen.

De conferentie wordt maandag geopend door Minister Henk Kamp van EZ en ruimtevaarder André Kuipers. Het KNMI presenteert op woensdag het nieuwe Nederlandse aardobservatie-instrument TROPOMI. Dit instrument gaat zeer gedetailleerde metingen van de luchtkwaliteit op stadsniveau doen en wordt dit najaar aan boord van satelliet Sentinel-5 gelanceerd. Staatssecretaris Sharon Dijksma van IenM zal donderdag de sessie over Klimaat en Milieu toespreken.

Op de conferentie zal ook aandacht worden besteed aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van aardobservatie en onderzoeksprogramma’s zoals Galileo, EGNOS voor satelliet-navigatie, Copernicus voor aardobservatie en het EU-onderzoeksprogramma Horizon 2020. Bij deze programma’s is het KNMI nauw betrokken.

Rond de conferentie is op het Plein in Den Haag de European Space Expo te zien, een tentoonstelling over ruimtevaart en aardobservatie voor een breed publiek.

Tropomi is een samenwerking tussen Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus Defence and Space Netherlands is hoofdaannemer voor het ontwerp en de bouw van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Website European Space Solutions

Komend najaar wordt het nieuwe Nederlandse aardobservatie-instrument TROPOMI gelanceerd, de opvolger van ozonmeetinstrument OMI. TROPOMI gaat luchtkwaliteit meten op stadsniveau ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Wat iedereen zou moeten weten over de opwarming van de aarde

    Regelmatig hoor je dat weer nieuwe temperatuurrecords worden gebroken. Hier zetten we wat feiten ...

    08 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  3. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  4. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten