Nieuwsbericht

Februari was koud en somber

01 maart 2010

Na twee koude maanden was ook februari koud. De gemiddelde temperatuur was in De Bilt 1,6 graden tegen 3,0 graden normaal. De kou zat voornamelijk in de tweede helft van de maand, toen de wind de oosthoek opzocht.

In de nacht vroor het op de meeste plaatsen matig maar enkele malen is ook strenge vorst van meer dan 10 graden onder nul gemeten. De Vliegbasis Twenthe noteerde op 15 februari met -11,4 graden de laagste temperatuur van het land. In De Bilt kwam de temperatuur op 5 dagen niet boven het vriespunt, terwijl februari gewoonlijk 2 ijsdagen telt. Op 15 dagen kwam de temperatuur in de nacht onder nul tegen 13 vorstdagen normaal. De laatste week was een stuk zachter. Op 28 februari werd in Ell (L) 12,6 graden gemeten.

Februari was een sombere maand. De zon scheen landelijk gemiddeld 57 uur tegen 78 uur als langjarig gemiddelde. In het zuidoosten van het land scheen de zon plaatselijk niet langer dan 34 uur.

Gemiddeld over het land viel 69 mm neerslag tegen 47 mm normaal. Daarmee was februari een natte maand. De hoeeveelheden neerslag waren grillig verdeeld over het land. Het weerstation in Rotterdam kreeg zelfs 96 mm, terwijl in het noordoosten lokaal 55 mm viel. Net als in de voorgaande maanden viel een groot deel van de neerslag als sneeuw. In het noorden viel op de eerste dag van de maand zo'n 5 cm, op 10 februari viel er lokaal 10 cm sneeuw. Op 2 en 3 februari gaf het KNMI waarschuwingen uit voor extreem weer vanwege gladheid door ijzel en sneeuw in het noorden van het land.

Ook op 28 februari was in Limburg en oostelijk Brabant een waarschuwing van kracht voor extreem weer vanwege de zeer zware windstoten. Maastricht noteerde een uurgemiddelde van storm, windkracht 9 met windstoten van 112 km/uur. De wind veroorzaakte veel schade vooral in het zuiden van Limburg.

De storm werd veroorzaakt door een bijzonder actieve depressie die met in een paar dagen vanuit de Canarische Eeilanden in noordoostelijke richting dwars over ons land naar de Oostzee trok. Het komt zelden voor dat een depressie in zo'n korte tijd zo'n lange weg aflegt. Aan de zuidflank en zuidwestflank van de depressiekern ontwikkelde zich een gevaarlijk windveld waarbij windsnelheden zijn gemeten tussen 100 en 140 km/uur. Vooral de Franse westkust werd zwaar getroffen niet alleen door de wind maar ook door golven van acht meter hoogte.

De Canarische eilanden zijn begin februari getroffen door hevige onweersbuien met zware windstoten. Vooral hoofdstad Santa Cruz op Tenerife kreeg het zwaar te verduren door modderstromen en overstromingen. Het noordelijk deel van het eiland kreeg in korte tijd zo'n 180 mm te verwerken. Madeira kreeg op 20 februari te maken met regen en storm die daar leidde tot de ergste natuurramp in zeker honderd jaar. De regiohoofdstad Funchal kreeg in 5 uur liefst 108 mm en over een tijdvak van 12 uur viel hier 137 mm.

Uitzonderlijk koud was het in het noorden en noordoosten van Europa. In de tweede helft van februari is in het noorden van Noorwegen -42 graden gemeten, in het noordoosten van Europees Rusland zijn dagen achtereen temperaturen gemeten tussen -45 tot -50 graden.

IJs in de Eemshaven (foto Jannes Wiersema)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten