Klimaatbericht

Herfststormen in de toekomst

18 september 2017

Vorige week bereikte de eerste zware herfststorm van het jaar de Nederlandse kust. Het KNMI gaf vanwege de storm code oranje uit voor de kustprovincies. Met name op de Waddeneilanden werden hevige windstoten gemeten met snelheden tot 126 km/uur. De storm leidde tot vertraagde vluchten op Schiphol en incidenten op de weg door omgewaaide bomen en gekantelde vrachtwagens.

Stormen kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meeste stormen die Nederland treffen worden gevoed door het noord-zuid temperatuurverschil tussen de warme tropen en het koude poolgebied. Ze ontstaan boven de westelijke wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en worden met de achtergrondstroming meegevoerd naar Nederlandse bodem. Dit was ook bij deze storm het geval.

Incidenteel komen ook stormen naar Nederland die oorspronkelijk zijn geboren als orkaan boven tropisch zeewater. Orkanen halen energie uit warmte die vrijkomt bij condensatie van waterdamp. Deze tropische stormen kunnen met de achtergrondwind richting Europa waaien waar ze door het koudere zeewater hun kracht verliezen. Op hogere breedtegraden kunnen de oude orkanen als gevolg van het  noord-zuid temperatuurverschil soms weer tot een sterke storm aanwakkeren. De hoge vochtigheid van deze getransformeerde orkanen brengt bovendien veel neerslag met zich mee.

Het is nog een open vraag hoe herfststormen zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Sommige modelsimulaties laten zien dat het warmere Atlantische zeewater meer getransformeerde orkanen richting Europa doet afbuigen. Andere studies vinden dat het aantal stormen dat op dezelfde manier ontstaat als de storm van vorige week niet veel zal veranderen maar dat dit type storm wel meer neerslag met zich mee zal brengen in een warmer klimaat. Verder onderzoek met fijnmazige klimaatmodellen zal ons waarschijnlijk meer inzicht geven in de stormen van de toekomst.


KNMI-klimaatbericht door Eveline van der Linden

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten