Klimaatbericht

Hevigere buien door klimaatverandering

31 mei 2017

De afgelopen week kreeg Nederland alvast een voorproefje van de zomer, die volgens meteorologische begrippen morgen, op 1 juni, begint. De zomer kent hoge temperaturen, maar ook de daarbij vaak voorkomende onweersbuien met hagel en veel neerslag. Op 28 mei ontstonden boven het midden van het land fikse onweerbuien, die in de loop van de nacht en ochtend verder naar het oosten trokken. Ook op 29 en 30 mei trokken onweersbuien over delen van het land.

Hoewel de totale hoeveelheid neerslag in de zomer volgens de KNMI’14 klimaatscenario’s niet zal toenemen of zelfs zal afnemen, zal de intensiteit van buien wel toenemen en zullen buien vaker gepaard gaan met onweer en hagel.

Hagel ontstaat in buienwolken waarin sterke luchtstromingen omhoog en omlaag gaan. Hoe vaker een hagelkorrel opnieuw omhoog wordt geslingerd voordat hij naar beneden valt, hoe groter hij kan groeien. Ook onweer ontstaat in buien waarin de verticale windsnelheden hoog zijn en elektrisch geladen deeltjes kunnen worden meegevoerd.

De verticale windsnelheden kunnen door klimaatverandering toenemen omdat warmere lucht meer waterdamp kan bevatten. Wanneer deze lucht opstijgt en afkoelt komt er meer condensatiewarmte vrij en neemt de sterkte van de verticale luchtstromingen in wolken toe. Dit resulteert in grotere hagelstenen, meer neerslag en meer onweer. Per graad opwarming neemt het aantal bliksemslagen bij onweer toe met ongeveer 10 tot 15 procent.

Extreme hagel komt in de klimaatscenario’s met de grootste opwarming, de zogeheten W-scenario’s,  ten minste twee keer zo vaak voor als in de referentieperiode 1981-2010. Deze schatting is gebaseerd op modelberekeningen en het verband tussen waterdamp en de verticale windsnelheid. 
 

KNMI-klimaatbericht door Carine Homan

Onweersontladingen boven Nederland op 29 mei.
Onweersontladingen boven Nederland op 29 mei.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten