Nieuwsbericht

Internationale onderscheiding voor klimaatportaal

05 oktober 2009

Voor zijn website klimaatportaal.nl heeft Platform Communication on Climate Change (PCCC) begin deze maand tijdens de Europese Meteorologenconferentie in Toulouse de EMS Outreach & Communication Award ontvangen.

KNMI-klimaatonderzoeker Rob van Dorland, voorzitter van de wetenschappelijke redactie, secretaris van de stuurgroep van het PCCC en bekend van zijn optredens in de media, nam de prijs op 1 oktober jl in Toulouse in ontvangst. “De Award is een grote steun in de rug en een erkenning van het team van wetenschappers, dat betrokken is bij het PCCC. Bijzondere complimenten gaan naar Wieke Versluis, die de dagelijkse updates van het Klimaatportaal verzorgt”.

De jury van de European Meteorologic Society (EMS) vindt Klimaatportaal een uitstekend voorbeeld van communicatie die een brug slaat tussen wetenschap en samenleving. Het klimaatportaal is de digitale toegang van de Nederlandse kennisinstituten waar op een geïntegreerde wijze actuele kennis over het klimaat, klimaat-verandering, gevolgen, aanpassingsmogelijkheden en mitigatie maatregelen ter beschikking staat voor beleidsmakers, bedrijfsleven, belangengroepen, media en publiek.

Het klimaatportaal wordt beheerd door het PCCC (Platform Communication on Climate Change), een samenwerkingsverband tussen PBL, KNMI, NWO, Wageningen UR, de Vrije Universiteit Amsterdam, ECN, Universiteit Utrecht en Deltares.

De prijs komt op een goed moment aangezien binnenkort over de financiering voor de komende vier jaar beslist moet worden. Hoewel het PCCC al een samenhangend palet aan producten levert, zoals het jaarlijks uitbrengen van de Staat van het Klimaat, het organiseren van workshops en symposia en het verzorgen van een klimaatcursus, zijn er plannen om ook via het Klimaatportaal gericht informatie te bieden aan scholieren voor bijvoorbeeld profielwerkstukken.

Vorig jaar werd het PCCC al geroemd als hét voorbeeld van een informatienetwerk, dat integrale kennis over het internationale klimaatonderzoek aanbiedt op één website in Nature Geosciences van january 2008, getiteld ‘From climate assessment to climate services’.

KNMI-klimaatonderzoeker Rob van Dorland neemt de EMS Outreach & Communication Award in ontvangst voor het klimaatportaal van het PCCC

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten