Nieuwsbericht

Invloed van zee op wind beter begrepen

10 mei 2016

Plotseling invallende zeewind. Op een warme dag een doorn in het oog voor strandliefhebbers. In korte tijd kan het 5 tot soms wel 10 graden kouder worden, terwijl de zon verdwijnt achter de wolken.

Minder bekend is dat de Noordzee nog meer effect heeft op de wind in Nederland.

Onderzoekers uit Nederland (KNMI en Wageningen Universiteit), de VS en Spanje is het gelukt om de veranderingen in luchtdruk en wind in de onderste paar honderd meter van de atmosfeer tot in de kleinste details in kaart te brengen. Hiervoor hebben ze gebruik gemaakt van de nieuwste hoge resolutie modellen.

Zeewind op warme zonnige dagen wordt veroorzaakt doordat de lucht boven land sterker opwarmt dan boven zee. Dit leidt tot een verandering van de luchtdruk waardoor de wind aan de kust in de loop van de dag van zee gaat waaien. Het onderzoek laat zien dat deze luchtdrukverandering ook verder landinwaarts een langzame verandering van de windrichting veroorzaakt. Dit effect, waarbij de wind ruimt (draait in de richting van de wijzers van de klok), kan tot een afstand van ongeveer honderd kilometer van de kust merkbaar zijn. In de loop van de avond draait de wind dan weer langzaam terug.

Voor de nieuwe studie zijn modelberekeningen vergeleken met waarnemingen van de 213 m meteorologische meetmast van het KNMI in Cabauw. De onderzoeksresultaten zijn niet alleen nuttig voor meteorologen die de weersverwachtingen maken maar hebben inmiddels ook geleid tot belangrijke toepassingen voor bijvoorbeeld windenergie. Onlangs heeft het KNMI een windatlas uitgebracht gebaseerd op simulaties met hoge-resolutie modellen. De waarnemingen van de meetmast Cabauw spelen een essentiële rol om de betrouwbaarheid van de windgegevens van het model vast te stellen.

KNMI windatlas (engelstalig)

Artikel over invloed zee op wind in Meteorology and Atmospheric Physics

 


 

Windmeting op de KNMI-meetmast Cabauw. Voor de nieuwe zeewindstudie zijn modelberekeningen vergeleken met waarnemingen van de 213 m meteorologische meetmast in Cabauw ©KNMI
Windmeting op de KNMI-meetmast Cabauw. Voor de nieuwe zeewindstudie zijn modelberekeningen vergeleken met waarnemingen van de 213 m meteorologische meetmast in Cabauw ©KNMI
De 213 meter hoge meteorologische meetmasat van het KNMI in Cabauw ©Ruben Joiksveld
De 213 meter hoge meteorologische meetmasat van het KNMI in Cabauw ©Ruben Joiksveld

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten