Nieuwsbericht

Januari koudste in dertien jaar

29 januari 2010

Voor het eerst sinds 1997 ligt de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt onder het vriespunt. Het gemiddelde komt in De Bilt uit op -0,5 graden tegen 2,8 graden normaal. Het noordoosten van het land was het een stuk kouder dan het zuidwesten. In Eelde was de gemiddelde temperatuur -2,0 graden, in Vlissingen 1,0 graden.

De laagste temperatuur is gemeten in Stavoren waar de thermometer op 26 januari -15,8 graden aanwees. Zeer strenge vorst is dat. Ook de landelijk hoogste temperatuur van de maand was relatief laag: Westdorpe en Woensdrecht noteerden op 17 januari maximaal 7,3 graden.

Het winterse karakter van januari komt ook goed tot uiting in het aantal vorst- en ijsdagen. Een vorstdag is een dag waarop de temperatuur onder nul komt, op een ijsdag vriest het gedurende het hele etmaal. De Bilt noteert deze maand 23 vorstdagen tegen 13 normaal (gemiddelde over 1971-2000) en 10 ijsdagen tegen 4 normaal.

Het opvallendst was de sneeuw die niemand ontgaan zal zijn. De maand begon gelijk met hevige sneeuwval en ook daarna wist de sneeuw niet van ophouden. Op verschillende dagen viel zo veel sneeuw dat de sneeuwlaag een dikte bereikte van 5 tot 10 cm. Begin januari lag in het noorden van het land lokaal 20 cm. Een zware sneeuwbui juist in de avondspits boven de regio Haarlem-Amsterdam leidde tot grote verkeersproblemen. Eind januari trokken opnieuw zware sneeuwbuien over het land die een aantal centimeters achterlieten.

Ondanks de sneeuw was januari een droge maand. Gemiddeld over het land viel 42 mm tegen 69 mm normaal. De zon scheen landelijk gemiddeld 62 uur tegen 52 uur normaal. In het noordoosten was de zon vanaf 13 januaeri gedurende 11 dagen in het geheel niet te zien, een opmerkelijk lange zonloze periode.

In het weekeinde van 9 januari 2010 leidde sneeuw en harde wind vooral in het noorden van het land tot vorming van sneeuwduinen en veel overlast (foto: Jannes Wiersema).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten