Nieuwsbericht

Juli 2008 was warm en nat

01 augustus 2008

Juli bood uiterst wisselvallig weer, maar ondanks de vele buien was de maand gemiddeld aan de warme kant. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 18,1 graden, dat is 0,7 graad warmer dan het langjarig gemiddelde.

Na het tropische begin van de maand met op 2 juli een temperatuur van 34,3 graden in Eelde, volgde koeler weer, vooral rond 21 juli. De laatste week was echter zeer warm met in het oosten en noordoosten opnieuw tropische temperaturen. Door de hoge vochtigheidsgraad van de lucht voelde het benauwd aan. Ook ’s nachts bleef het warm: op 28 juli kwam de temperatuur in Lauwersoog niet lager dan 20,4 graden, in De Bilt was 20,1 graden het minimum van die dag. In de meetreeks sinds 1901 zijn maar twee dagen te vinden waarop het ’s nachts nog iets warmer was.
  
Op verschillende dagen vielen zware buien met lokaal 40 tot ruim 70 mm binnen het etmaal waardoor in Drenthe, Groningen en Friesland een einde kwam aan de droogte van de afgelopen maanden. De kop van Noord-Holland, Texel en Vlieland kregen relatief weinig regen, zodat daar nog steeds sprake is van groot neerslagtekort. Het KNMI gebruikt het neerslagtekort (berekend uit de hoeveelheid neerslag verminderd met de verdamping sinds het begin van het groeiseizoen op 1 april) als een maat voor de droogte.

Gemiddeld over het land leverde juli  111 mm op tegen 70 mm normaal. De zon scheen gemiddeld over het land 203 uur tegen 201 uur normaal. De kop van Noord-Holland was de zonnigste regio, Limburg kreeg de minste zon.

Zomerse dag in Reykjavik
Vooral in het zuiden van Europa was het heet. In het gebied van de Middellandse Zee werd herhaaldelijk tussen 35 en 40 graden gemeten. Ook in delen van Scandinavië was het vaak warm: het Noorse meetpunt Rena-Haugedalen registreerde vanaf 24 juli een serie van vijf tropische dagen met dagelijks temperaturen tussen 30 en 33 graden. Reykjavik op IJsland had voor het eerst in de meetgeschiedenis van 150 jaar een zomerse dag: op 30 juli werd hier 25,7 graden gemeten. Het record van Reykjavik was 24,8 op 11 augustus 2004. In veel Europese landen waren deze maand waarschuwingen van kracht vanwege de hitte. Het warme weer leidde tot zware buien met hagel en onweer waarbij lokaal 100 mm in korte tijd viel. Oberstdorf in het zuiden van Duitsland kreeg deze maand 270 mm in de regenmeter. Ook België werd getroffen door heftige buien. Op 26 juli richtte een windhoos schade aan in Dendermonde en Lier.

Reykjavik op IJsland had op 30 juli voor het eerst in de meetgeschiedenis een zomerse dag

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten