Nieuwsbericht

Juni vrij warm, droog en zonnig

30 juni 2009

Met een gemiddelde temperatuur van 15,6 graden in De Bilt is de afgelopen junimaand aan de warme kant geweest, ondanks enkele opvallend koele nachten in de eerste helft. Juni was verder vrij droog en zonnig.

Juni startte warm maar al snel daalde de temperatuur lange tijd onder het langjarig gemiddelde. De laatste juniweek verliep echter fraai en zomers warm. Op 30 juni is de hoogste temperatuur gemeten: 28,8 in Arcen. Uiteindelijk telde juni 2009 in De Bilt veertien warme dagen (20 graden en warmer) en vijf zomerse dagen (25 graden en warmer). Vorig jaar juni was het warmer met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 16,5 graden en iets minder zonuren.

De laagste temperatuur is op 13 juni op de vliegbasis Twenthe gemeten: 0,9 graden. Die dag vroor het daar -2,6 graden aan de grond. Het oosten van het land telde in juni vijf dagen met lokaal vorst aan de grond.

Gemiddeld over het land is er 55 millimeter neerslag gevallen. Het normaal voor juni ligt op 71 millimeter waardoor juni 2009 vrij droog genoemd kan worden. De meeste neerslag viel in een strook van Zeeland naar Gelderland. Het natst was het KNMI-meetstation Westdorpe met 85 millimeter. Lokaal is echter meer gevallen, vooral door de zware buien aan het eind van de maand. De buien bleven vooral in het weekeinde van 27 en 28 juni lang op één plek hangen waardoor er lokaal wateroverlast ontstond.

De zon scheen gemiddeld over het land 249 uur tegen 192 uur normaal. Vooral in het Waddengebied was de zon vaak te zien. De Kooy bij Den Helder registreerde 292 uur zon, Arcen in Limburg 194 uur.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten