Nieuwsbericht

Na 1 jaar telt WOW-NL 300 weerstations

21 april 2016

Een jaar na het startsein van WOW-NL - het crowdsourcingproject van het KNMI – zijn er ruim driehonderd Nederlandse weerstations aangesloten. In totaal hebben de WOW-NL-weerstations tussen april 2015 en april 2016 ongeveer acht miljoen aan waarnemingen binnen gehaald. Het aantal deelnemers groeit nog steeds.

Zondag 24 april is het een jaar geleden dat het KNMI met de Nederlandse versie van Weather Observations Website begon. Het geeft iedereen die een automatisch weerstation heeft, de mogelijkheid om deze via internet te koppelen aan de website wow.knmi.nl. Hierop kunnen de eigen weermetingen, maar ook die van andere deelnemers, gevolgd worden.
Door WOW-NL beschikt het KNMI over meer weermetingen die voor meer inzicht zorgen in het weer en klimaat. Vooral de metingen in steden zijn interessant omdat het KNMI daar geen meetpunten heeft, terwijl het toch belangrijk kan zijn om te weten hoe warm het bijvoorbeeld is in stedelijke gebieden.

De kracht van WOW-NL: je eigen weermetingen overal volgen en met anderen vergelijken

Het Britse weerinstituut UK Metoffice is vijf jaar geleden met WOW begonnen om een digitaal platform te creëren waar weermetingen gearchiveerd, gedeeld en vergeleken konden worden. Daarnaast zou het weerinstituut een berg weerdata en dus kennis opleveren. Het grote voordeel van WOW is dat deelnemers hun eigen weermetingen in cijfers en grafieken terug zien op een kaart en kunnen vergelijken met andere plekken.

Vergelijking tussen metingen van minimumtemperatuur door KNMI-weerstations en WOW-NL-weerstations van 3 tot 7 januari 2016. ©KNMI
Vergelijking tussen metingen van minimumtemperatuur door KNMI-weerstations en WOW-NL-weerstations van 3 tot 7 januari 2016. ©KNMI
Groei van aantal WOW-NL weerstations. ©KNMI
Groei van aantal WOW-NL weerstations in een jaar tijd. ©KNMI

Binnenkort wordt de website van WOW-NL vernieuwd en aangesloten op de nieuwe wereldwijde WOW Engine. Dit zorgt voor meer gebruiksgemak en vergroot de mogelijkheden van de website. Zo kunnen er metingen van bewegende objecten zoals auto’s worden geplaatst, komt er een beter tabblad met daggegevens en records en een betere mouse over interface om snel data te bekijken.

WOW-NL is in het afgelopen jaar bij veel events aanwezig geweest, zoals bij de publieksdag van de Nationale Wetenschapsagenda, op de ESERO-conferentie in Science Center NEMO, op de Innovation expo Amsterdam, in de innovatiewagon van de Groene Toptrein voor de Klimaattop en bij Generatie C van de Kinderklimaatcampagne.

WOW-NL kan als educatief project over weer en klimaat op scholen worden gebruikt.

Op een aantal scholen gebruikt WOW-NL als educatief project over weer en klimaat. In samenwerking met Science Center NEMO en onderwijsontwikkelbureau De Praktijk heeft het KNMI lesmodules voor het basisonderwijs ontwikkeld over WOW-NL. Geïnteresseerde scholen kunnen deze lesmodules vinden op wow-knmi.nl.
Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) heeft lessen voor de onderbouw van VMBO en HAVO/VWO samen gesteld. Binnenkort is de 1e Geofuture module ‘Presenteer het weer’ beschikbaar bij de Geo Future School.

Lees de ervaringen van WOW-NL deelnemers op wow.knmi.nl.

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  2. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten