Nieuwsbericht

Natuurkalender met hooikoortsinformatie

12 mei 2005

Hooikoortspatiënten kunnen de dagelijkse pollentellingen uit Nederland bekijken op de site van De Natuurkalender die is uitgebreid met hooikoortsinformatie. Naar schatting veertig procent van de patiënten weet niet welke planten de klachten veroorzaken. Met de polleninformatie kunnen zij hiervan nu zelf een eerste inschatting maken.

De website-uitbreiding van De Natuurkalender is het eerste resultaat van een nieuwe samenwerking waarbij pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis, bloeiwaarnemingen van De Natuurkalender, uitslagen van allergietesten van Diagnostic Products Corporation en de 9-daagse weersverwachting in het pollenseizoen gecombineerd gaan worden. De samenwerking moet de informatievoorziening naar huisartsen en hooikoortspatiënten over hooikoorts en allergie verbeteren. Met een enquête op de site onder patiënten wordt de informatiebehoefte van patiënten beter in beeld gebracht.

Patiënt herkent plant niet
De eerste resultaten van de enquête laten zien dat veertig procent van de patiënten niet weet welke planten de klachten veroorzaken. Veel patiënten zijn niet in staat om buiten een berk, els of hazelaar te herkennen en zo te vermijden als ze in bloei staan. Daarnaast bestaat het vermoeden dat veel mensen niet weten dat de gezondheidsklachten die ze hebben door hooikoorts veroorzaakt worden. De huidige informatievoorziening over hooikoorts geeft niet op alle vragen antwoord en is voor verbetering vatbaar.

De samenwerking biedt nieuwe mogelijkheden om informatie en kennis uit verschillende bronnen te combineren. Dat resulteert in een betere weergave van de pollentellingen via het internet en betere hooikoortsverwachtingen op basis van analyse van actuele en historische pollenwaarnemingen en bloeiwaarnemingen in relatie met veranderingen in weer en klimaat. Het bereik van de hooikoortsinformatie is groter en beter toegespitst op de informatiebehoefte van patiënten en huisartsen. Een en ander resulteert in verbeterde diagnosemogelijkheden. Dit alles moet ervoor zorgen dat patiënten minder klachten hebben, beter begrijpen waar ze last van hebben, beter voorbereid zijn en minder kosten maken.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Nadere informatie bij ir. Arnold van Vliet, Wageningen Universiteit, Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse, tel. 0317 485091 of 06 28954021, e-mail arnold.vanvliet@wur.nl of via Jac Niessen, wetenschapsvoorlichter Wageningen UR, tel. 0317 485003, e-mail jac.niessen@wur.nl





Ir. Arnold J.H. van Vliet
Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse
Wageningen Universiteit
Postbus 47
6700 AA Wageningen
Tel: 0317 485091/484812
Fax: 0317 484839

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten