Nieuwsbericht

Nieuw weerstation in Berkhout

07 juni 2001

Het KNMI heeft op 17 juni in Berkhout in Noord-Holland een nieuw Automatisch Waarneemstation (AWS) in gebruik genomen. Het meetpunt vervangt het weerstation aan de Blauwe Berg in Hoorn, dat door de toegenomen begroeiing en bebouwing teveel ingesloten raakte en niet meer voldeed aan de internationale opstellingseisen.

De stationsinspecteurs van het KNMI moesten daarom op zoek naar een nieuwe meetlocatie in de omgeving van Hoorn en zo kwamen ze bij een terreinbeheerder in Berkhout terecht. Hier werd de mogelijkheid gevonden voor een ruime opstelling zonder hinderlijk obstakels, zodat er zelfs wind goed kan worden gemeten.

Het KNMI hecht grote waarde aan voortzetting van de metingen in deze omgeving. Het weerstation in Hoorn bestond al bijna een eeuw: in 1904 werd hier een termijnstation opgericht voor metingen van temperatuur en vochtigheid. Deze grootheden werden eerst tweemaal daags handmatig door een waarnemer opgenomen, ten behoeve van de klimatologie.

Sinds 1991 was het weerstation aan de Blauwe berg in Hoorn vervangen door een Automatisch Waarneemstation, waarmee temperatuur, relatieve vochtigheid, neerslag hoeveelheid en -duur, globale straling en zicht werd gemeten. Begin dit jaar werden de metingen daar stopgezet, maar nu komen de gegevens dus binnen vanaf het meetterrein Westeinde in Berkhout. Het KNMI hoopt dat het nieuwe weerstation hier lange tijd kan blijven staan zodat een nieuwe meetreeks kan worden opgebouwd.

Die gegevens van de 35 Automatische Weerstations, waar het KNMI in ons land over beschikt, worden via een computer en telefoonlijn ingezameld en naar De Bilt verstuurd. Naast het automatische meetnet heeft het KNMI nog een meetnet van circa 325 neerslagwaarnemers, die dagelijks de neerslag en eventueel de sneeuwdikte meten en doorgeven. Ook in Hoorn zit zo'n neerslagwaarnemer, toevallig ook dicht in de buurt van het nieuwe automatische weerstation. De neerslagwaarnemingen in Hoorn worden al sinds 1883 verricht.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten