Nieuwsbericht

Nobelprijs voor IPCC en Al Gore

12 oktober 2007

In de Zweedse hoofdstad Stockholm en de Noorse hoofstad Oslo zijn de Nobelprijzen uitgereikt. De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en de voormalige Amerikaanse vice-pesident Al Gore. 

Volgens het Noorse Nobelcomité heben het IPCC en Al Gore de onderscheiding gekregen voor hun "inspanningen om kennis op te bouwen en te verspreiden over de door de mens gecreëerde klimaat verandering, en het leggen van de fundamenten voor maatregelen die nodig zijn om dergelijke verandering tegen te gaan". De Nobelprijswinnaar heeft aangekondigd zijn prijs zo goed mogelijk te benutten door nog sterker te wijzen op de gevaren van de klimaatverandering.

Het KNMI is zeer verheugd over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het IPCC en Al Gore. De fameuze prijs wordt gezien als een waardevolle erkenning voor het klimaatpanel van de Verenigde Naties en het wereldwijd op de kaart zetten van het klimaatprobleem.

Het IPCC brengt in kaart wat bekend is over de klimaatverandering en de gevolgen daarvan en wat nodig is om de wereld voor te bereiden op de komende veranderingen. Het KNMI vertegenwoordigt Nederland in het IPCC en draagt actief bij aan de belangrijkste rapporten van dit VN klimaatpanel. Het toekennen van deze prestigieuze Vredesprijs zegt veel over de risico's voor de wereldvrede door de gevolgen van de verandering van het klimaat. "Het broeikaseffect hoeft niet te leiden tot de ondergang van de aarde maar door de klimaatverslechtering in bepaalde gebieden kan schaarste optreden, waardoor massa's mensen gaan migreren, met alle gevaar van gewelddadige conflicten vandien", aldus het redactioneel commentaar in NRC Handelblad.

Klimaatonderzoeker Dr. Rob van Dorland van het KNMI, die medewerking verleende aan het laatste IPCC-rapport, is blij verrast maar niet verbaasd over de toekenning van de Nobelprijs aan Al Gore. "De voormalig vice president van de VS heeft het klimaatprobleem bij een groot publiek en de politiek onder de aandacht gebracht".

Nobel Diploma voor Al Gore
Nobel Diploma voor Al Gore
Bert Metz, co-voorzitter een van de IPCC werkgroepen bij de uitreiking van de Nobelprijs
Bert Metz, co-voorzitter een van de IPCC werkgroepen bij de uitreiking van de Nobelprijs

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Hooikoorts begin maart door bloeiende berken. Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haa...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten