Nieuwsbericht

Oceaanexpeditie tussen IJsland en Groenland

23 augustus 2011

De Nederlandse bemanningsleden aan boord van het Amerikaanse onderzoeksschip R.V. Knorr zijn op dinsdag 30 augustus afgezet op Noord-IJsland. Hun meetapparatuur is geplaatst in de wateren van de Straat Denemarken.

De Nederlanders komen volgend jaar terug naar de zeestraat tussen IJsland en Groenland om de apparatuur op te halen en de meetgegevens te analyseren. Het Amerikaanse onderzoeksschip vaart verder richting Groenland. De oceaanexpeditie duurt nog tot en met 22 september.

De bemanning van R.V. Knorr ondervindt overigens op hun route de meteorologische gevolgen van orkaan Irene, zo staat te lezen in het scheepsjournaal.
"Restanten van de orkaan Irene vormen precies op onze route een gebied van lage luchtdruk. Het Deense Meteorologische Instituut verwacht vrijdag en zaterdag een stormachtige wind, maximum 40 knopen (~75km/u), met zeeën van ongeveer 5 meter. Daar wordt het schip niet bang van, maar het is wel erg gemakkelijk om zee-ijs vanuit het gebied noordoosten van Groenland hier heen te voeren, wat zowel het onderzoek als het uitzicht kan bederven. " [uit het scheepsjournaal van 31-8, © Dallas Murphy, vertaling KNMI]

Tijdens de expeditie presenteert het KNMI, samen met het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ), de Universiteit Utrecht, en Woods Hole Oceanographic Institution (VS) een kijkje achter de schermen van het oceanografisch onderzoek in Nederland en daarbuiten.
Leerlingen van scholen uit Nederland, de Verenigde Staten, Engeland, IJsland en Noorwegen varen vanuit hun klaslokaal mee over de Noord-Atlantische Oceaan tijdens deze avontuurlijke expeditie, en stellen per e-mail vragen aan de onderzoekers aan boord of aan de wal.

Op www.knmi.nl/research/global_climate/oceaanexp vindt u het scheepsjournaal, foto’s, filmpjes en achtergrondverhalen. In het scheespsjournaal wordt elke dag wordt een speciaal onderwerp belicht.

De Nederlandse bemanning verlaat het schip aan de noordkust van IJsland. Foto S. Skrede
De Nederlandse bemanning verlaat het schip aan de noordkust van IJsland. Foto S. Skrede
Tijdens de oceaanexpeditie, van 22 augustus tot en met 22 september, krijgt u een kijkje achter de schermen van het oceanografisch onderzoek in Nederland (copyright J. Fletcher / B. Harden)
Tijdens de oceaanexpeditie, van 22 augustus tot en met 22 september, krijgt u een kijkje achter de schermen van het oceanografisch onderzoek in Nederland (copyright J. Fletcher / B. Harden)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Meer zon in de lente

    Zonnestraling is de hoeveelheid zonlicht die de aarde bereikt, terwijl zonneschijnduur betekent h...

    14 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. Noorderlicht komt zeldzaam zuidelijk boven Nederland door zonnestorm

    Vrijdag 10 mei bevond het noorderlicht zich boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk ko...

    13 mei 2024 - Nieuwsbericht
  3. Wat iedereen zou moeten weten over de opwarming van de aarde

    Regelmatig hoor je dat weer nieuwe temperatuurrecords worden gebroken. Hier zetten we wat feiten ...

    08 mei 2024 - Klimaatbericht
  4. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten