Nieuwsbericht

Ook KNMI meet aardbeving bij Sumatra

02 maart 2016

De zware aardbeving met magnitude 7,9 die op woensdag 2 maart om 13.50 uur Nederlandse tijd plaatsvond voor de kust van Sumatra is ook door de seismische meetinstrumenten van het KNMI in de Heimansgroeve in Zuid-Limburg gemeten.

Door een aardbeving ontstaan er trillingen in de aarde. Deze seismische golven planten zich voort door de aarde. Hoe groter de aardbeving is, hoe verder deze golven zich kunnen verspreiden. Bij een aardbeving zoals die van 2 maart bereiken de trillingen ook Nederland en kunnen hier met seismische meetinstrumenten gemeten worden. In Nederland kunnen mensen deze trillingen niet voelen, daarvoor zijn ze te klein geworden.

Vlak na de aardbeving is er een tsunami-waarschuwing uitgegeven, wat standaard is bij een aardbeving met een grote magnitude in deze regio. Toen bleek dat er geen tsunamigolven werden gemeten is de waarschuwing weer ingetrokken. Tsunamigolven ontstaan door verticale beweging van de zeebodem. Bij Sumatra was de beweging voornamelijk horizontaal waardoor er geen tsunami is ontstaan in het bovenliggende water.

De registratie van deze aardbeving in het KNMI meetstation Heimansgroeve is hieronder te zien. De horizontale lijnen geven een uur aan seismische metingen. De ster geeft de tijd van de aardbeving weer (12.50 uur UTC-tijd = 13.50 uur NL-tijd). Het kost de seismische golven vervolgens 13 minuten om zich door de aarde van Indonesië naar Nederland te verplaatsen waardoor de eerste trillingen in Nederland om 13.03 uur UTC-tijd wordt gemeten.

Registratie van de aardbeving op het KNMI-meetstation Heimansgroeve in Zuid-Limburg. De ster geeft de tijd van de aardbeving weer (12.50 uur UTC-tijd = 13.50 uur NL-tijd). De golven doen er vervolgens 13 minuten over om Nederland te bereiken om 13.03 uur.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten