Nieuwsbericht

Prijs voor Meteoalarm.eu

02 oktober 2008

Voor zijn website Meteoalarm.eu heeft het EUMETNET EMMA-project tijdens de Europese Klimaatconferentie in Amsterdam de EMS Outreach & Communication Award ontvangen.

De jury vindt Meteoalarm een uitstekend voorbeeld van communicatie die een brug slaat tussen wetenschap en samenleving. Meteoalarm is een site die het algemeen publiek op de hoogte houdt van gevaarlijk en extreem weer in zo’n dertig Europese landen. In één oogopslag en via eenvoudige pictogrammen is te zien welk weer in de meeste Europese landen is te verwachten. Dit European Multiservice Meteoroligical Awareness Project (EMMA) is een initiatief van EUMETNET, het netwerk van publieke Europese weerdiensten. Frank Kroonenberg, een van de initiatiefnemers namens het KNMI, vindt de prijs zeer bemoedigend. ,,Het is een waardering voor het KNMI dat een trekkersrol heeft bij de realisatie van Meteoalarm èn voor het Oostenrijks weerinstituut ZAMG dat de site onderhoudt. Maar de prijs is ook een opsteker voor alle dertig landen die deelnemen want zonder hen zou er geen Meteoalarm zijn.”

De prijs komt volgens Kroonenberg op een goed moment. Het project gaat namelijk zijn derde fase in en binnenkort neemt EUMETNET daar een beslissing over. Over doorgang hiervan is discussie, weet Kroonenberg. ,,Meteoalarm.eu staat nu en werkt uitstekend maar wij willen meer tools en mogelijkheden toevoegen. Wij denken dan aan het automatisch verzenden van e-mail en sms bij weerwaarschuwingen en de mogelijkheid voor gebruikers om foto’s op de site te zetten van weergebeurtenissen. Dat maakt de website interessanter. We hebben een hoog ambitieniveau en dat willen we waarmaken. Stilstand is achteruitgang.’’

Het plan is om in de komende vier jaar ook het aantal deelnemende landen uit te laten groeien naar vijftig. Enkele landen, vooral in Oost-Europa, staan al te trappelen om aan te sluiten. Dat enthousiasme wijt Kroonenberg aan de Europese gedachte die doorklinkt. Ze willen er bij horen. Daarnaast vinden meteorologen het belangrijk hun informatie en kennis over te brengen, over de grenzen heen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten