Nieuwsbericht

Promotieonderzoek: Interacties tussen luchtkwaliteit- en klimaatbeleid

06 november 2015

Er bestaan belangrijke connecties tussen klimaatverandering en luchtverontreiniging. Beiden worden in sterke mate veroorzaakt door dezelfde activiteiten, met name het verbranden van fossiele brandstoffen. Om die reden kan klimaatbeleid bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Dit kan het voor landen als China en India aantrekkelijker maken om aan te sturen op een zuiniger energiesysteem en een groter aandeel hernieuwbare energie.

Dit is een van de conclusies van het onderzoek van Clifford Chuwah, waar hij op 3 november 2015 aan de Wageningen Universiteit op is gepromoveerd. Het onderzoek was een samenwerking tussen het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Maatregelen om luchtverontreiniging terug te dringen hebben daarnaast ook een uitwerking op het klimaat. Om deze interacties goed te verkennen heeft Chuwah in zijn promotieonderzoek uitkomsten van relevante modellen van het KNMI en het PBL gekoppeld. Uit de verkenning blijkt hoe verstandig klimaat- en luchtbeleid kan leiden tot nevenvoordelen. Dit kan helpen om klimaatverandering te reduceren, en draagvlak voor beleid te vergroten. Maar er kan ook sprake zijn van nadelige effecten. Zo kan het verregaand reduceren van zwavelemissies in Azië ook leiden tot een snellere opwarming, vooral in de regio zelf maar mogelijk ook in het Arctische gebied. Het is dan ook belangrijk lucht- en klimaatbeleid goed op elkaar af te stemmen, ook in het kader van de klimaatonderhandelingen later deze maand in Parijs.

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten