Nieuwsbericht

Schrikkelstorm ging vergezeld van felle windstoten

29 februari 2008

Storm en buien bepaalden het weer op de schrikkeldag van 2008 en in het eerste weekeinde van maart. Vooral Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen werden getroffen door de storm die aan 13 mensen het leven kostte.

Gewone storm in ons land maar felle windstoten
De storm van vrijdag 29 februari op zaterdag 1 maart 2008 bereikte langs onze kust een gemiddelde van windkracht 9, een gewone storm, zoals ons land regelmatig te verwerken krijgt. Verraderlijk waren vooral de felle windstoten van circa 100 km/uur die ook landinwaarts tot overlast en schade hebben geleid. Het KNMI-weerstation in Vlissingen registreerde de hoogste windstoot, een uitschieter van 119 km/uur. Wilheminadorp en Valkenburg registreerden windstoten van maximaal 112 km/uur. In het binnenland meldden Gilze Rijen en Nieuw Beertha windstoten van 108 km/uur. De zwaarste windstoten traden rond een uur of drie in de nacht op toen een actief buiengebied met volop onweer passeerde. Lokaal zijn ook hoosachtige verschijnselen gemeld. Daarbij viel ook veel neerslag, in het oosten op verschillende plaatsen meer dan 20 mm. Het KNMI gaf extra waarschuwingen uit voor de storm en de zeer zware windstoten. 

Storm gemeten door scatterometer
De illustratie toont een opname van de storm met de QuikScat scatterometer zoals berekend door het KNMI. De rode vlaggen geven de wind in knopen met een half en heel streepje voor resp. 5 en 10 knopen en een driehoekje voor 50 knopen. De blauwe pijlen geven de verwachting van het HiRLAM weermodel van het KNMI. Deze komen goed overeen met de QuikScat metingen in het rood. De achterliggende grijswaarden tonen het wolkenbeeld.

Windrichting en snelheid aan het oppervlak van de zee worden tegenwoordig ook gemeten met een scatterometer, een satelliet radarinstrument aan boord van de ERS en MetOp satellieten. In opdracht van EUMETSAT verwerkt het KNMI momenteel gegevens van drie verschillende scatterometers van EUMETSAT, ESA en NASA/NOAA. Scatterometerwinden zijn gemiddelden over een gebied ter grootte van 25 km (zie de afbeelding hieronder).

Meteoalarm.eu: de storm in Europa
In onze buurlanden was de storm zwaarder dan in ons land. In Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen waren veel wegen geblokkeerd door omgewaaide bomen en ook het treinverkeer was op verschillende plaatsen enige tijd gestremd. De storm heeft in in die landen volgens het ANP aan zeker dertien mensen het leven gekost. Meteoalarm kleurde in Oostenrijk en Tsjechië rood, de hoogste alarmfase voor zwaar weer. De zware storm Kyrill, die op 18 januari 2007 vrijwel hetzelfde gebied trof en een spoor van vernielingen achterliet, kostte in heel Europa aan 47 mensen het leven. Stormdepressie Emma, zoals de Duitse meteorologen de storm van 1 maart 2008 noemen, hield vooral huis in de bergen. Duitse weerstations meldden hoog in de bergen windstoten van ca 150 km/uur, de Feldberg in het Zwarte Woud kwam tot 158 km/uur, De Zugspitze tot 191 km/uur en bijzonder was de uitschieter op de Wendelstein, liefst 223 km/uur. Tsjechië registreerde in Milesovka 144 km/u, Pribyslav 133 km/u, Pilsen, Ceske Budejovice and Kosetice 126 km/u en Snezka (net over de Poolse grens in de bergen 169 km/u.

Tsjechië nieuw op Weeralarm
Vanaf 1 maart begroet Meteoalarm ook het Nationale Meteorologische en Hydrologische Instituut van Tsjechië (CHMI). Tsjechië is het 23e land dat met zijn nationale meteorologische instituut is vertegenwoordigd. "We are happy to disseminate our warnings to a wide range of European users on a website seen by millions of people affected by extreme weather”, zegt Ivan Obrusnik, directeur van het CHMI.
 

Stormschade 3,9 miljoen euro
De schade van de storm aan de opstal van bedrijven en particulieren in Nederland wordt geschat op 3,9 miljoen euro. Dat blijkt uit berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. Schade aan bijvoorbeeld motorrijtuigen valt níet onder deze berekening. Daarmee richtte storm Emma aanzienlijk meer schade aan dan de storm van precies een maand geleden, die tot 1,8 miljoen euro schade leidde. Ter vergelijking: de grote storm van ruim een jaar geleden (18 januari 2007) bracht de schadeteller destijds op 295 miljoen euro. Eerder berekende het CVS naar aanleiding van deze schrikkeldag dat verzekeraars dagelijks gemiddeld zo'n 17 miljoen euro aan schade uitkeren. Met deze storm als finale lijkt de schade op de schrikkeldag van 2008 hoger te zullen uitvallen dan de gemiddelde dag in Nederland. Stormschade wordt in de regel gedekt door een brandverzekering van een bedrijfspand of woning (bron: Verbond voor Verzekeraars).

 

Storm van 29 februari/1maart vanuit satelliet gemeten door scatterometer
Storm van 29 februari/1maart vanuit satelliet gemeten door scatterometer*
KNMI-radarbeelden storm en buien 1 maart 2008
KNMI-radarbeelden storm en buien 1 maart 2008
Stormdepressie Emma veroorzaakte vooral overlast in Midden-Europa (Bron: Eumetsat)
Stormdepressie Emma veroorzaakte vooral overlast in Midden-Europa (Bron: Eumetsat)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten