Nieuwsbericht

Sciamachy: toename luchtvervuiling boven Azië

14 mei 2008

In de afgelopen tien jaar is een sterke toename van de luchtvervuiling boven Oost Azië waargenomen. In dezelfde periode is de luchtvervuiling boven delen van Europa en Noord Amerika juist afgenomen.

Dat is een van de opmerkelijke resultaten van satellietmetingen van stikstofdioxide en andere componenten van luchtvervuiling zoals gerapporteerd door het SCIAMACHY project. De samenstelling van de atmosfeer verandert sneller dan verwacht. Dit wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten en natuurlijke processen. SCIAMACHY is een milieu instrument en is onderdeel van de ENVISAT milieusatelliet van ESA. SCIAMACHY is een gezamenlijke onderneming van Duitsland, Nederland en België. De 6e 'verjaardag' van SCIAMACHY is op 19 mei jl gevierd in Vaals, bij het Drielandenpunt.

Luchtvervuiling in Azië, Europa en de VS
Een sterke toename van stikstofdioxide is waargenomen door SCIAMACHY in landen zoals China met een explosief groeiende economie. De toename in luchtvervuiling heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid en krijgt in toenemende mate aandacht van de Chinese regering, ook in verband met de komende Olympische spelen.

Boven West Europa laten de waarnemingen een stabilisatie zien van de stikstofdioxideconcentraties na een periode van sterkere afname in de jaren negentig. De afname is het gevolg van Europese regelgeving voor de uitstoot van auto’s en vrachtverkeer. Anderzijds neemt het aantal gereden kilometers sterk toe.

In het oosten van de VS heeft SCIAMACHY in sommige gebieden een afname van de stikstofdioxideconcentraties gemeten. Dat hangt samen met het recent uitvoeren van uitstoot beperkende maatregelen in elektriciteitscentrales.

In de extreem warme zomer van 2003 in Europa heeft SCIAMACHY een combinatie van luchtvervuiling, natuurlijke emissies en grootschalige branden waargenomen. Dit resulteerde in een gevaarlijk mengsel van luchtvervuiling en heeft een grote bijdrage geleverd aan de geregistreerde toename van de sterfte. Klimaatstudies suggereren dat dergelijke warme zomers algemeen zullen voorkomen rond het midden van deze eeuw.

SCIAMACHY volgt nauwlettend essentiële componenten van luchtvervuiling zoals in het bijzonder stikstofdioxide, veroorzaakt door het verkeer, door elektriciteitsopwekking, zware industrie en landbouw. Stikstofdioxide is hiermee een belangrijke indicator van luchtvervuiling en is een van de oorzaken voor het ontstaan van zomersmog. 

Waarnemingen van de ozonlaag  
SCIAMACHY levert unieke informatie over de toestand van de ozonlaag en over het ozongat boven Antarctica. Het instrument heeft de eerste indicaties opgeleverd van een stabilisatie van de ozonlaag. Dit is het gevolg van de maatregelen genomen in het kader van het Montreal Protocol en een verdere aanscherping van dit internationale verdrag. Het herstel van de ozonlaag is echter nog niet onomstotelijk bewezen. SCIAMACHY heeft opvallend grote jaarlijkse variaties van de grootte van het ozongat waargenomen die gerelateerd zijn aan veranderingen in weersomstandigheden (windsnelheid, druk en temperatuur). Een uniek voorbeeld is het opbreken van het ozongat waargenomen in september 2002. Dankzij SCIAMACHY leveren Duitsland, Nederland en België een grote bijdrage aan het documenteren van veranderingen in de ozonlaag zoals vereist door de Verenigde Naties.

Broeikasgassen als oorzaak van klimaatverandering
Koolstofdioxide en methaan waarnemingen van SCIAMACHY hebben geleid tot nieuwe inzichten in de uitstoot van methaan door tropische regenwouden en moerasgebieden, en in de seizoensgang en regionale variaties in kooldioxide boven land. Dit is een mijlpaal voor atmosferische metingen vanuit de ruimte en voor de wetenschappelijke kennis van het systeem aarde. SCIAMACHY is het eerste en tot nu toe enige satellietinstrument wat deze broeikasgassen kan meten vanaf de grond – waar de uitstoot plaatsvindt - tot aan de top van de atmosfeer.

Wetenschappelijke toepassingen van SCIAMACHY
Behalve de metingen van luchtvervuiling, de ozonlaag en de broeikasgassen – van direct belang voor de samenleving – levert SCIAMACHY unieke gegevens van veranderingen in de stralingsintensiteit van de zon, interacties tussen de hogere atmosfeer en deeltjes uitgestoten door de corona van de zon, roetwolken van meteoren, en andere fenomenen in de hogere atmosfeer. SCIAMACHY levert ook belangrijke informatie over de oceaankleur en fytoplankton in de oceaan.

Toekomst
De financiering voor SCIAMACHY is gegarandeerd tot 2010, en er zijn besprekingen gaande tussen ESA en de nationale agentschappen over een missie extensie tot 2013. Binnen het Global Monitoring for Environment and Security (GMES) programma, en gecoördineerd met het Europese meteorologische satellietprogramma, werkt Europa aan toekomstige operationele waarnemingen van de samenstelling van de atmosfeer vanuit de ruimte door de zogenaamde Sentinel satellieten. SCIAMACHY is een blauwdruk voor de instrumenten aan boord van deze Sentinels. Om continuïteit van de metingen te garanderen na SCIAMACHY zijn additionele satellietmissies vereist.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:
Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR), Harry Förster, Telefoon: +31-15 – 2787322 of +31-6-51326968.

Gezamenlijk persbericht NIVR, SRON en KNMI

Methaan waarnemingen Sciamachy hebben geleid tot nieuwe inzichten

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten