Nieuwsbericht

September 2008 was vrij koel, droog en zonnig

30 september 2008

De eerste helft van september was wisselvallig maar vrij warm. De tweede helft bracht juist rustig, droog en vrij koel weer. Depressies aan het eind van de maand zorgden opnieuw voor onbestendig weer.

Tijdens deze nazomermaand zijn in De Bilt slechts zes warme dagen van boven de 20 graden geteld tegen tien normaal. De gemiddelde temperatuur in De Bilt lag met 13,6 graden iets lager dan het langjarig gemiddelde van 14,2. De meest zomerse septemberdag met temperaturen van 25 of hoger was 11 september. Op deze dag is ook de hoogste maandtemperatuur gemeten: 27,3 graden in Maastricht.

Overigens was het op 9 september in het zuidoosten van het land ook zomers warm.Vanwege de heldere nachten rond het midden van de maand koelde het ‘s nachts met name in het binnenland soms fors af. In het oosten van het land kwam lokaal aan de grond op zeven dagen lichte vorst voor. De laagste temperatuur werd gemeten op 20 september op de vliegbasis Twenthe: 0,5 graad.

Neerslag viel voornamelijk in het eerste deel van de maand. Vooral 12 september was een zeer natte dag. In een strook van Limburg naar Noord-Holland viel die dag 20 tot ruim 40 millimeter neerslag. Twee dagen later begon - met uitzondering van 23 september - een droge periode van bijna twee weken die tot 28 september duurde. De zon liet zich deze nazomermaand gemiddeld over het land circa 157 uren zien tegen 136 normaal. Het zuidwestelijk kustgebied was het zonnigst met 175 zonuren. Het zuidoosten was het minst zonnigst met circa 143 uren.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten