Nieuwsbericht

Storm met zeldzaam zware windstoten in binnenland

19 januari 2018

Een van de zwaarste stormen van de afgelopen 50 jaar trok donderdag over Nederland. Het bijzondere van deze storm waren de zware windstoten van meer dan 120 kilometer per uur in het binnenland.

’s Ochtends rond 7 uur bereikte de storm de (zuid)westkust van Nederland, eerst met stormkracht (kracht 9) en later in de ochtend trok de wind aan tot zware storm (kracht 10), soms enige tijd zelfs tot een zeer zware storm (kracht 11). In Hoek van Holland werd de zwaarste windstoot gemeten van 143 kilometer per uur.

De storm trok vervolgens van west naar oost over Nederland, voornamelijk over het midden van het land. Daarbij werden windstoten van ruim 120 kilometer per uur in het binnenland gemeten, wat zeldzaam is. Meestal vinden deze zware windstoten alleen aan de kust plaats. In De Bilt werd een windstoot geregistreerd van 122 kilometer per uur, dat was daar sinds de grote januaristorm van 1990 niet meer voorgekomen.  De 124 kilometer per uur die werd gemeten in Twente was daar zelfs de op een na zwaarste windstoot sinds tenminste 1951.

De storm duurde kort. Tegen de middag nam de wind in het westen snel af, in het oosten was de storm rond 13.00 uur over haar hoogtepunt.

De impact van de storm was groot. Er vielen twee doden. Uit een groot deel van het land kwamen schademeldingen. De brandweer moest 10.000 keer uitrukken. Voor het eerst in de geschiedenis werd het treinverkeer in het hele land stilgelegd. Op de wegen ontstonden talrijke blokkades door omgewaaide bomen en gekantelde vrachtwagens. Op Schiphol werden ruim 300 vluchten geannuleerd en de luchthaven werd ook enige tijd gesloten.

Maximale windstoot (in meter per seconde). Omrekenen van m/s naar km/uur door te vermenigvuldigen met 3,6. Een windstoot van 34 m/s is gelijk aan 34x3,6=122 kilometer per uur.
Storm in Rotterdam. (Bron: KNMI/Tineke Dijkstra)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten