Nieuwsbericht

Veel schade in Cuba door hurricanes

06 november 2008

De schade die hurricanes dit jaar hebben aangericht op Cuba is opgelopen tot 8 miljard dollar. Zeker 30% van de oogst is verloren gegaan. Hurricane Paloma trof Cuba op 8 en 9 november met windsnelheden van 200 km/uur. Lokaal viel zo'n 400 mm regen. 

De snel intensiverende Paloma werd tijdelijk extreem gevaarlijk (klasse 4) met op het eiland Youth, 100 kilometer ten zuiden van Cuba, windsnelheden van 230 km/uur. Het oog van de hurricane ging bij Santa Cruz del Sur aan land waarbij een stormvloed van 4 meter hoogte is gemeten. Het zeewater drong anderhalve kilometer het land in. Boven land zwakte Paloma snel af en degradeerde de hurricane tot een tropische depressie om vervolgens van de kaart te verdwijnen. Paloma was volgens de Cubaanse meteorologische dienst op één na de zwaarste hurricane die Cuba in november trof. Door de voorzorgsmaatregelen en tijdige evacuaties heeft Paloma geen mensenlevens gekost. Op 9 november 1932 werd hetzelfde gebied in Cuba nog zwaarder getroffen door een hurricane die aan 3000 mensen het leven kostte.

Derde zware hurricane in twee maanden
Cuba heeft het dit jaar zwaar te verduren gekregen. Midden september trok Ike met windsnelheden van 165 km/uur dwars over het eiland en liet de hurricane en spoor van vernieling achter in Havana. Eerder die maand schreef Gustav geschiedenis in Cuba. Die hurricane deed volgens het Cubaanse Meteorologische Instituut de windmeters uitschieten tot recordsnelheden van 340 km/uur.

KNMI levert windgegevens aan Hurricane Centre
Windrichting en -snelheid aan het oppervlak van de zee worden ook gemeten met een scatterometer, een satelliet radarinstrument aan boord van de MetOp, QuikScat en ERS satellieten. In opdracht van EUMETSAT verwerkt het KNMI de gegevens van deze drie verschillende scatterometers van EUMETSAT, ESA en NASA/NOAA. Scatterometerwinden zijn gemiddelden over een gebied ter grootte van ongeveer 25 km. De windgegevens van de scatterometers die het KNMI aanlevert, worden door het National Hurricane Centre in Miami gebruikt voor het maken van hurricane-voorspellingen (zie afbeelding onder artikel).

Stormnamen dit jaar
De storm- en hurricanenamen van dit jaar zijn, afhankelijk van het aantal dat zich ontwikkelt: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hanna, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paloma, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred.

Hurricane Paloma trekt over midden Cuba
Hurricane Paloma trekt over midden Cuba
Windveld rond hurricane Paloma gemeten met scatterometer
Windveld rond hurricane Paloma gemeten met scatterometer

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten