Nieuwsbericht

Vuurbol 13 oktober tot 3000 kilometer afstand geregistreerd

14 oktober 2009

De meteoor die op 13 oktober op grote schaal in Nederland is gezien of gehoord is ook door de seismometers van het KNMI geregistreerd. Uit onderzoek is gebleken dat het infrageluid (onhoorbaar geluid met frequenties lager dan 20 Hz) van deze vuurbol tot in Kazakhstan gemeten.

Het KNMI heeft een uitgebreid seismisch meetnetwerk in het noordoosten van Nederland voor het registreren van aardbevingen. Maar in dit geval hebben de seismometers trillingen gemeten die niet van beneden kwamen, maar van boven. De meteoor heeft boven het noorden van Nederland of boven de Noordzee een knal veroorzaakt, waarbij schokgolven in de lucht zijn gegenereerd. Deze schokgolven hebben het aardoppervlak bereikt en hebben de trillingen doorgegeven aan de aarde.

De knal kan veroorzaakt zijn door een explosie van de meteoor of doordat hij zich sneller voortbewoog dan het geluid. Op dit moment is nog niet duidelijk welke van de twee de oorzaak is. De metingen van het KNMI in het noorden van Nederland en in De Bilt lijken te wijzen op een explosie, omdat eerder signalen zijn geregistreerd in Noord-Nederland dan in De Bilt. Alle visuele waarnemingen duiden erop dat de baan van de meteoor van zuid naar noord over Nederland lag. Het golffront van het sneller dan het geluid vliegen zou dan ook van zuid naar noord over Nederland moeten gaan en niet andersom. Nader onderzoek aan de hand van de gegevens die worden verzameld moet uitsluitsel geven over de precieze baan van de meteoor.

Het KNMI heeft voornamelijk meldingen gekregen uit Groningen en uit de regio Rotterdam. In een aantal van de meldingen uit Groningen wordt gevraagd of er een aardbeving heeft plaatsgevonden, wat erop duidt dat de schokgolf in de lucht duidelijke trillingen in de bodem heeft opgewekt.

Jan de Vries wist de meteoor in Roodeschool te fotograferen. Hij was zeer onder de indruk: het bewoog snel met een rookspoor waarbij het na 2 a 3 seconden uiteen spatte in drie stukken (foto: Jan de Vries).
Jan de Vries wist de meteoor in Roodeschool te fotograferen. Hij was zeer onder de indruk: het bewoog snel met een rookspoor waarbij het na 2 a 3 seconden uiteen spatte in drie stukken (foto: Jan de Vries).
De verste locatie waar infragluid is gemeten is in Kazakhstan (3360 km) (Bron: CEA, Frankrijk)
De verste locatie waar infragluid is gemeten is in Kazakhstan (3360 km) (Bron: CEA, Frankrijk)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten