Nieuwsbericht

Weer of geen weer

25 november 2004

Vele jaren lang was het de titel van een populair radioprogramma op de zondagochtend, daarna kwam "Weer of geen weer" van weerhistoricus Jan Buisman en nu is het de titel van een nieuw boek dat het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) van België heeft uitgebracht. Een boeiende uitgave vol weergegevens, bijzondere meteorologische gebeurtenissen en natuurrampen van de 20e eeuw.

"Het is ongelooflijk hoe gevarieerd het weer de afgelopen jaren wel is geweest: overstromingen, felle hagelbuien, brutale stormen, grote droogte. We hebben snel de neiging om het aantal natuurrampen te zien toenemen, althans als we voortgaan op de berichten in de media. Maar we vergeten dikwijls dat weergegevens vroeger niet zo snel (of zelfs helemaal niet) in de media kwamen. Als er vandaag de dag in een gehucht ver weg van Brussel enkele hooimijten wegwaaien, is dat Vlaams wereldnieuws. Vroeger raakten die berichten nauwelijks tot in het naburige dorp." Dat schrijft VRT -weerman Frank Deboosere in zijn woord vooraf.

Weer of geen weer begint met een algemeen overzicht van het weer in België in de verschillende maanden. Niet alleen met de klimatologische gemiddelden maar ook de uitersten die in de maanden zijn bereikt. Daarna zijn per decennium de meest opmerkelijke weerfeiten en gebeurtenissen van verschillende dagen vermeld, variërend van heel veel zonuren tot sneeuwstormen, onweersbuien en tornado's. Daarbij komt ons land soms ook in beeld, zoals bij de watersnoodramp van 1953 en bij de tornado's op 25 juni1967 die onder anderen Tricht troffen. Ook recente gebeurtenissen komen aan bod. Het boek bevat verder een aantal tabellen waarin maandgegevens zijn opgenomen, niet alleen gemiddelden maar ook de extremen. Handig is ook het lexicon met uitleg van begrippen en een uitvoerige literatuurverwijzing.

"Weer of geen weer" uitgegeven door het KMI en de uitgeverij Van Halewyck, prijs Euro 17,50. Auteurs zijn François Brouyaux, Pascal Mormal, Christian Tricot, Marc Vandiepenbeeck en Rosiane Verheyden. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, ook in Nederland. ISBN 90-5617-581-5.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten