Nieuwsbericht

Wereld Meteorologische Organisatie viert zestigste verjaardag

22 maart 2010

Dinsdag 23 maart vierde de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in Genève zijn zestigste verjaardag. De WMO is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die zorgt voor internationale samenwerking en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat. Ook bij het KNMI in De Bilt wapperde die dag de vlag van de WMO, de World Meteorological Organization. De hoofddirecteur van het KNMI vertegenwoordigt Nederland bij de WMO.

De WMO is officieel op 23 maart 1950 opgericht. Die dag is uitgeroepen tot de Wereld Meteorologische Dag. Jaarlijks staat een bepaald thema uit de meteorologie centraal. In het jubileumjaar 2010 is het thema van de Wereld Meteorologische Dag "60 jaar dienstverlening voor uw veiligheid en welzijn". De Wereld Meteorologische Organisatie blikt terug op alle initiatieven die de laatste zes decennia zijn ontplooid op de vele terreinen waarin de meteorologie een grote rol speelt zoals landbouw en voedsel, veiligheid, gezondheid, transport, toerisme en energie.

Ook wordt uitgebreid ingegaan op de voorgeschiedenis van de Wereld Meteorologische Organisatie en voorlopers zoals de Societas Meteorologica Palatina in de achttiende eeuw en de eerste internationale meteorologische organisatie (IMO) uit de negentiende eeuw waarvan de Nederlandse meteoroloog Buys Ballot tussen 1873 en 1879 de eerste voorzitter was.

Buys Ballot (1817-1890) was in 1854 de oprichter van het KNMI. Hij kreeg internationaal bekendheid door zijn wet over het verband tussen wind en luchtdruk: "met de de wind in de rug ligt op het noordelijk halfrond het lagedrukgebied links, terwijl aan de rechterkant de luchtdruk hoger is". De wet van Buys Ballot maakte het mogelijk om weersverwachtingen te maken en om te waarschuwen voor storm. De Nederlandse meteoroloog was een groot voorstander van internationale samenwerking. Onder zijn leiding werd begonnen met codes om de weergegevens over de hele wereld zonder taalproblemen uit te kunnen wisselen. Ook werden verschillende meteorologische begrippen beschreven en richtlijnen opgesteld voor waarnemingen en het gebruik van standaardinstrumenten, een van de taken van de huidige WMO.

De WMO heeft ook een leidende rol op het gebied van klimaatonderzoek. Samen met onder meer het United Nations Environmental Programme (UNEP) stelde de WMO diverse onderzoeksprogramma's op waaronder het wereldwijde klimaatwaarnemingssysteem (Global Climate Observing System). Ook speelt de WMO een belangrijke rol bij projecten die plaatsvinden in het kader van het Internationaal Pooljaar (2007/2008) en onderzoek naar het tropisch klimaat en het optreden van moessons.

Wereld Meteorologische Dag 2010: 60 jaar dienstverlening voor uw veiligheid en welzijn

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten