Nieuwsbericht

Winter was koudste in twaalf jaar

27 februari 2009

Sinds 1997 is de meteorologische winter in ons land niet zo koud geweest. Vooral december en januari waren koud met volop vorst en sneeuw, maar ook veel zon. Februari was milder en ook somberder.

De gemiddelde temperatuur over februari lag bij de normale waarde van 3,3 graden. December en januari waren echter een stuk kouder. Beide maanden waren in twaalf jaar niet zo koud geweest. De gemiddelde temperatuur over de afgelopen drie wintermaanden is daardoor in De Bilt uitgekomen op 2,2 graden tegen 3,3 graden normaal (het gemiddelde over 1971-2000).In deze eeuw komt alleen de winter van 2003 met gemiddeld 2,3 graden dicht in de buurt. De overige winters waren een stuk zachter. De vorige koude winter met een gemiddelde van 1,7 graden beleefde ons land in 1997, terwijl de winter van 1996 de laatste strenge was met een gemiddelde van -0,1 graden.

Maar nu was er dus ook weer eens sneeuw- en schaatspret. De vorstperiode tussen Kerst en 11 januari was in het zuiden een stuk kouder dan in het noorden. Boven de lokaal 10 cm dikke sneeuwlaag koelde het op verschillende plaatsen in Limburg en Brabant gedurende vier nachten af tot onder de -15 graden, zeer strenge vorst wordt dat genoemd. Op 6 januari werd in Ell bij Weert -20,8 gemeten.

De zon scheen op de koudste dagen echter volop. Zowel december als januari waren zonovergoten wintermaanden, februari was in De Bilt de somberste sinds 1979. Gedurende de drie wintermaanden scheen de zon gemiddeld over het land 229 uur tegen 172 uur normaal.

Neerslag viel er minder dan gewoonlijk. De drie wintermanden leverden landelijk 136 mm op tegen 194 mm normaal. Vooral december en januari waren droog, februari viel de normale hoeveelheid. Het sneeuwde regelmatig maar meestal viel er maar weinig. De enige uitzondering was de nacht van 4 op 5 januari toen in de zuidoostelijke helft een dik pak sneeuw viel, lokaal 12 cm .

Kou en veel sneeuw in Europa
In het grootste deel van Europa was de winter koud met soms extreem lage temperaturen. In het noorden van Scandinavië werd 32 graden vorst gemeten, in het Alpengebied en het oosten van Europa zijn op verschillende dagen temperaturen gemeten tussen -25 en -30 graden. La Brévine in Zwitserland noteerde op 15 februari -33,1 graden.

Opmerkelijk is ook het grote aantal sneeuwdekdagen. Bern telde deze winter circa 70 dagen met een sneeuwdek. Volgens Zwitserse meteorologen is dat uitzonderlijk veel en vergelijkbaar met het aantal in de sneeuwrijke en ijskoude winter van 1963. Oostenrijk kreeg vooral in december en februari aan de noordkant van de Alpen en in het zuidwesten massa’s sneeuw te verwerken. In Mariazell groeide de sneeuwlaag aan tot 440 cm.Verschillende plaatsen werden van de buitenwereld afgesloten en het lawinegevaar was tijdelijk zeer groot. Ook de Balkan ondervond in februari hinder van sneeuwjachten. In België en Frankrijk was februari een bijzonder sombere maand. Het was daar nog een stuk somberder dan in ons land en een van de minst zonnige februarimaanden van de meer dan honderd jaar lange meetreeksen. In Engeland was het de koudste winter sinds 1996. Het centrum van Londen kreeg 22 cm sneeuw, het zuidoosten 30 cm. De sneeuwsituatie is voor de Londenaren op twee na de ergste in de recente geschiedenis. Alleen erger was het in de winter van 1963 met 33 cm in de hoofdstad en in 1982 met 28 cm.

Eén van de mooiste en drukste schaatsweekeinden van de laatste decennia (Foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI, 11 januari 2009)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Hooikoorts begin maart door bloeiende berken. Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haa...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten