Nieuwsbericht

Zeer warme, droge en zonnige september

30 september 2016

September 2016 hoort bij de drie warmste septembermaanden in ruim drie eeuwen. Alleen in 2006 en 1999 was het nog warmer. Door de voortschrijdende opwarming zullen dit soort uitzonderlijk warme maanden ook in het voor- en najaar vaker voorkomen.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 17,3 graden terwijl 14,5 graden normaal is voor september. Tot en met 19 september bleef het bovengemiddeld warm. De eerste helft van de maand was het regelmatig zomers warm met maxima boven de 25 graden.

De hoogste temperatuur was 33,1 graden. Deze is gemeten in Eindhoven en Gilze-Rijen.

Tropisch warm

Op 13 en 14 september werd het zelfs tropisch warm in een groot deel van Nederland met temperaturen van en boven dertig graden. In De Bilt was het deze dagen 30 graden of warmer, wat nog nooit zo laat in september is voorgekomen. Ook uitzonderlijk was het dat op 26 dagen het 20 graden of warmer was in De Bilt. Normaal zijn dat er in september  tien.

Na 19 september werden de nachten flink kouder. Door het vaak rustige, heldere weer en de droogte kon het ’s nachts sterk afkoelen. Door deze koudere nachten werd deze maand niet de warmste septembermaand ooit gemeten.De laagste temperatuur was 4,7 graden op 24 september in Hoogeveen.

Zeer droog

Naast zeer warm was september 2016 ook zeer droog en zeer zonnig. Gemiddeld viel er circa 24 millimeter regen in Nederland terwijl het langjarig gemiddelde 78 millimeter is. In het noorden viel de meeste regen: plaatselijk 50 millimeter. Onweersbuien na het midden van de maand zorgden voor het einde van de warme periode waarbij in het midden en zuiden van het land plaatselijk 15 tot 25 millimeter viel.

Zeer zonnig

Met een landelijk gemiddelde van circa 216 zonuren behoort september 2016 tot de zonnigste septembermaanden sinds het begin van de waarnemingen. Het langjarig gemiddelde ligt veel lager: op 143 zonuren. In het noordoosten scheen de zon met circa 225 uren het meest. Het westen was met circa 195 uren het minst zonnigst. Bijzonder was dat er deze september geen zonloze dagen voorkwamen. Van 7 tot en met 15 september scheen de zon vrijwel ongehinderd, met uitzondering van 11 september.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten