Nieuwsbericht

Zware aardbeving en tsunami bij Samoa-eilanden

30 september 2009

De aardbeving van 29 september 2009 bij de Samoa-eilanden, die voor zover nu bekend 65 slachtoffers heeft geëist, is het gevolg van de grootschalige platentektoniek in de Tonga regio, de regio waarin de Samoa-eilanden liggen.

Hier botst de Pacifische plaat in westelijke richting tegen de Australische plaat met een snelheid van ongeveer 8 cm per jaar. Als gevolg van deze botsing duikt de Pacifische plaat onder de Australische plaat, dit wordt subductie genoemd. Dit is ook te zien in de schematische figuur hieronder.

De plaatgrens tussen de Pacifische en Australische plaat is een van de meest actieve aardbevingsgebieden op aarde. Ook grote aardbeving zoals de aardbeving van 29 september zijn niet ongebruikelijk. Toch is de lokatie van deze beving ver aan de noordoost kant van de subductiezone, zodat hij ondiep was en relatief dichtbij de Samoa-eilanden plaatsvond.

Het mechanisme van de aardbeving was grotendeels een afschuiving (normal faulting), waardoor er onder de oceaanbodem een grote vertikale beweging was. Dit heeft ertoe geleid dat de oceaanbodem een stuk naar beneden is gezakt, en daarmee ook de hele waterkolom die zich erboven bevond. Dat is het begin van de tsunami. Het feit dat de aardbeving onder de oceaan plaatsvond, ondiep was en een grote vertikale beweging vertoonde zijn de 'ideale' omstandigheden om een tsunami op te wekken.

Op de Samoa-eilanden zijn golven van 1,5 meter hoog gemeten, maar lokaal zijn hogere golven tot 4 meter gerapporteerd. Dit komt door de structuur van een baai, die lokaal hogere golven kan veroorzaken. Van Nieuw-Zeeland zijn er metingen van 90 cm waterhoogte en van Hawaii van 50 cm. Inmiddels zijn alle tsunami-waarschuwingen en 'watches' weer ingetrokken.

Historische seismiciteit (1990-heden) van de regio voor bevingen groter dan M=7. Hierop is goed te zien dat deze aardbeving relatief dichtbij de Samoa-eilanden ligt in vergelijking met eerdere aardbevingen. (Bron figuur: USGS)
Wereldwijde platentektoniek. De aardbeving bij Samoa is aangegeven met een gele ster.
Lokatie van de aardbeving bij Samoa op 29 september 2009. (Bron figuur: EMSC)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten