Nieuwsbericht

Zware aardbevingen in Japan en Ecuador

17 april 2016

Zowel Japan als Ecuador zijn de afgelopen dagen getroffen door zware aardbevingen. De bevingen in het zuidwesten van Japan vonden donderdag 14 en vrijdag15 april plaats en hadden magnitudes van 6,4 en 7,3 (bron: USGS). De aardbeving aan de kust van Ecuador vond plaats in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 april en deze had een magnitude van 7,8 (bron: USGS).

De eerste aardbeving in Japan wordt gezien als voorschok van de tweede, omdat de magnitude van de tweede groter is. Na de twee aardbevingen zijn inmiddels meer dan 150 naschokken geregistreerd. Ook na de aardbeving aan de kust van Ecuador zijn inmiddels tientallen naschokken geregistreerd.

Na zware aardbevingen als deze volgen altijd weken met naschokken. De ondergrond rondom de breuk moet zich na een zware aardbeving aanpassen aan de nieuwe situatie. Dat proces gaat gepaard met aardbevingen. Hoe groter de hoofdschok, hoe groter echter ook de naschokken zullen zijn en des te langer deze zullen duren. Hierdoor zijn de naschokken in Japan en Ecuador nog steeds grote aardbevingen.
 
Er is geen verband tussen de aardbevingen in Japan en Ecuador. De afstand tussen beide breukensystemen is te groot om invloed op elkaar te hebben. Wel vonden beide aardbevingen plaats in gebieden waar tektonische platen onder elkaar schuiven. Door deze zogenoemde subductie vinden er vaker zware aardbevingen plaats. Voor beide gebieden is een zware aardbeving dan ook geen zeldzaamheid.

Seismogram van de tweede aardbeving in Japan, geregistreerd op het KNMI-meetstation Heimansgroeve in Zuid-Limburg
Seismogram van de tweede aardbeving in Japan, geregistreerd op het KNMI-meetstation Heimansgroeve in Zuid-Limburg. De gele sterren geven tijdstippen van aardbevingen aan. Niet iedere aardbeving is zwaar genoeg om te worden geregistreerd in Nederland.
Seismogram van de aardbeving in Ecuador, geregistreerd op het KNMI-meetstation op Sint Maarten
Seismogram van de aardbeving in Ecuador, geregistreerd op het KNMI-meetstation op Sint Maarten. De gele sterren geven tijdstippen van aardbevingen aan, in dit geval twee naschokken en een beving bij Tonga Islands.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten