Nieuwsbericht

Zware onweersbuien op 3 juli 2009

24 juni 2009

De zware onweersbuien die op vrijdag 3 juli over een groot deel van ons land trokken hebben enorme hoeveelheden regen opgeleverd. Zo viel in Siebengewald (L.) 78 mm, Apeldoorn 75 mm, Elburg 74 mm, Vaassen 68 mm en in Enschede 43 mm.

Het onweer maakte een einde aan het dukkende tropische weer. De 2e en 3 juli waren de eerste tropische dagen met resp. 31,1 graden in Volkel en 32,5 graden op de vliegbasis Twenthe.

Weeralarm voor zwaar onweer
In de loop van vrijdag 3 juli ontstonden boven ons land onweersbuien die in het begin van de middag boven het midden en zuidoosten zo actief werden dat het KNMI de waarschuwingen opwaardeerde tot een weeralarm voor zwaar onweer voor de regio's in het oosten en noorden van het land. Het buiengebied trok in de middag en het begin van de avond verder activerend en langzaam in noordoostelijke richting.

Het KNMI geeft een Weeralarm voor zwaar onweer als in een gebied ter grootte van minstens 50 bij 50 kilometer of langs een buienlijn met een lengte van minstens 50 kilometer minstens 500 ontladingen per 5 minuten worden verwacht. Volgens het bliksemmeetnet is dat aantal op verschillende plaatsen bereikt. In het gebied tussen Venlo en Nijmegen sloegen de bliksemtellers zelfs uit tot 656 ontladingen in vijf minuten. Het Weeralarm voor zwaar onweer was het eerste Weeralarm van 2009 en het eerste sinds maart 2008.

Eens in de 100 jaar
Lokaal gingen de buien vergezeld van hagelstenen zo groot als knikkers en op een aantal plaatsen kwam het tot een wolkbreuk. De waarnemer in Elburg kreeg vrijdagmiddag tussen half 3 en 4 uur een hoeveelheid die ongeveer normaal is voor de hele maand juli. Uit de statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen 24 uur een hoeveelheid krijgt van minstens 73 tot 90 mm.

Ook zijn zware windstoten van meer dan 75 km/uur geregisteerd. In Lauwersoog schoot de windmeter uit tot 80 km/ uur.

Terwijl diverse plaatsen in het oosten en noorden getroffen werden door het noodweer scheen aan de achterkant van het buiengebied in het westen en zuidwesten en later ook in het midden volop de zon bij aangename temperaturen. Ook in het gebied dat getroffen is zijn, zoals gebruikelijk bij onweersbuien, grote verschillen opgetreden. Op sommige plaatsen is nagenoeg niets gebeurd, terwijl een eindje verderop de straten blank stonden, kelders onderliepen en de bliksem insloeg.

Regen- en onweersbuien maken op veel plaatsen een einde aan de droogte (foto: Jannes Wiersema)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten