Uitleg over

Centraal Nederland Temperatuur

De Centraal Nederland Temperatuur biedt een beschrijving van de temperatuur. Metingen uit het verleden zijn hierdoor vergelijkbaar met de huidige.

Hoe de temperatuur in Nederland veranderd is, weten we dankzij metingen met thermometers in het verleden. Deze waarnemingen zijn echter vaak op een andere plaats of met andere instrumenten gedaan dan de moderne.

Vergelijken met het verleden

Om het huidige klimaat met het weer in het verleden te vergelijken moeten de oude metingen vergelijkbaar zijn met de huidige. Hiervoor heeft het KNMI de Centraal Nederland reeks ontwikkeld. Deze reeks beschrijft de temperatuur in ons land zo nauwkeurig mogelijk.

Op basis van de gegevens van een groot aantal stations verspreid over Nederland is een achttal lange temperatuurreeksen ontwikkeld zonder kunstmatige sprongen. De meeste daarvan beginnen in 1906. In combinatie met de lange en unieke serie metingen van De Bilt is een gemiddelde bepaald.

Dat heeft een referentiereeks opgeleverd, de Centraal Nederland Temperatuurreeks. Deze reeks geeft nauwkeurig weer hoe de temperatuur hier veranderd is.

Oude temperatuurmeting in De Bilt. In de nok van de Pagode, de grote open hut met een puntdak, staat een thermograaf voor registratie van de temperatuur. Naast de Pagode staat een Stevensonhut, die op vrijwel alle weerstations werd gebruikt.
Oude temperatuurmeting in De Bilt. In de nok van de Pagode, de grote open hut met een puntdak, staat een thermograaf voor registratie van de temperatuur. Naast de Pagode staat een Stevensonhut, die op vrijwel alle weerstations werd gebruikt.

Gemiddelde van groter gebied

De Centraal Nederland Temperatuurreeks is dus geen meetreeks van één bepaald meetpunt, maar biedt een gemiddelde voor een groter gebied binnen Nederland.

Zo kunnen de temperatuurgegevens in de loop der jaren worden vergeleken met andere metingen, ook uit andere landen, en kan de klimaatverandering in kaart worden gebracht. Verschillende (meteorologische) instituten in de wereld maken voor onderzoek inmiddels gebruik van deze Centraal Nederland Temperatuurreeks.

Nederland warmt op

Deze reeks laat zien dat Nederland opwarmt, meer dan andere reeksen laten zien, en bevestigt de conclusies die eerder getrokken werden op basis van andere gegevens. Veranderingen in meetlocaties, procedures of meetsystemen blijken aan die conclusie niets af te doen.

Meer diepgang is te vinden in het achtergrondverhaal Centraal Nederland Temperatuurreeks.

Meer uitleg over

  • Hittegolf: in De Bilt minstens vijf dagen achtereen boven de 25 graden waarvan drie boven de 30 graden

    Hittegolf

    Een hittegolf is een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn.
  • Het weercijfer geeft een beeld van de regionale kwaliteit van het weer (Bron: (WeerOnline.nl))

    Weercijfers

    Het weercijfer is een eenvoudige methode om met behulp van één cijfer de kwaliteit van het weer te beschrijven.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over