Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van donderdag 24 mei tot dinsdag 05 juni

Synoptische ontwikkeling:

Onder invloed van het herhaaldelijk opbouwen van hogedrukgebieden boven het noordoosten van Scandinavie hebben we tot en met volgende week maandag te maken met een duidelijke oostelijke stroming waarmee heel geleidelijk steeds warmere continentale lucht wordt aangevoerd. Tegelijkertijd blijven thermische lagedrukgebieden boven Centraal-Europa in de buurt en bereikt de invloed daarvan de zuidelijke helft van ons land. In het weekeinde en volgende week maandag is deze invloed tijdelijk wat minder. In de loop van volgende week lijkt de hogedruk zich langzaam iets meer richting de Oceaan en het noordwesten van Europa te verplaatsen waardoor er geleidelijk een noordelijke component in de stroming komt. Het algehele stromingspatroon boven Europa blijft daarmee in ieder geval de rest van de maand geblokkeerd. Ook begin juni laat het ruime merendeel van de EPS-leden hogere drukwaarden zien boven het noorden van Europa of boven de Oceaan, waarmee de blokkade waarschijnlijk ook dan nog in stand blijft. De overige EPS-leden komen met een meer zonale stroming onder invloed van een dominant hogedrukgebied boven de Azoren.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Tot en met volgende week maandag is de onzekerheid klein en houden we een warme oostelijke stroming en een zonnig weerbeeld. Wel is er met uitzondering van het weekeinde en maandag wel een duidelijke spreiding in de neerslagkans, waar een dagelijkse kans van ongeveer 30% op neerslag uit voorkomt. De EPS-leden met neerslag komen dan ook wel meteen met significante neerslaghoeveelheden en de nodige onstabiliteit. Het lijkt realistisch dat er met uitzondering van het weekeinde en volgende week maandag op de meeste dagen wel een kans is op een (stevige) regen- en onweersbui, vooral in het zuiden. Het noorden van het land blijft overwegend droog. In de loop van volgende week neemt de spreiding in de temperatuur en windrichting geleidelijk toe. Dit als gevolg van het toenemende aantal EPS-leden dat met een noordelijke stroming komt waarmee aanzienlijk koelere lucht wordt aangevoerd. Dit cluster vormt dan uiteindelijk een meerderheid. Daarbij komt er meer bewolking maar blijven de neerslagkansen gering. Vanaf begin juni komen er ook meer EPS-leden met een wisselvalliger weertype bij een zonale stroming, uiteindelijk gaat dan om ongeveer 30%.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Zonnige perioden, temperaturen ruim boven normaal en tot het weekeinde vooral in het zuiden kans op een regen- en onweersbui. In het noorden blijft het op de meeste dagen overwegend droog.

Samenvatting EPS-periode:

De kans op het aanhouden van het weertype met temperaturen boven normaal neemt geleidelijk af tot 60%, waarmee de kans op een koeler weertype met temperaturen rond normaal geleidelijk toeneemt tot 40%. De neerslagkansen blijven gering met 20-30%.

Paraaf meteoroloog: wijs

Uitgifte: 22/05/2018 04.06 uur LT