Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van donderdag 01 juni tot dinsdag 13 juni

Synoptische ontwikkeling:

In het begin van de periode zien we de opbouw van een hoogterug vanuit het westen. Deze hoogterug trekt in de dagen daarna oostwaarts over, waarna op zaterdag een hoogtetrog vanuit het westen nadert. Deze passeert vervolgens ons land, waarna we te maken krijgen met een zonale stroming boven onze omgeving. In het grondpatroon zien we op donderdag een zwakke rug boven onze omgeving, die oostwaarts beweegt. De zuidwestelijke stroming zorgt dan voor de aanvoer van wat warmere lucht. Zaterdag of zondag passeert vervolgens een koufront, met mogelijk daarvoor uit buien in de warme lucht. Een zwakke rug vanuit het Azorenhoog passeert vervolgens ons land, waarna in het begin van de volgende week een laag vanuit het westen nadert. Het polaire front blijft dan bij ons in de buurt golven.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De droge periode de eerste dagen en oplopende temperaturen worden door een groot deel van het ensemble ondersteund. De kansen op 25+ vrijdag neemt zelfs weer toe naar 80% (De Bilt). Deze periode (donderdag en vrijdag) verloopt vrijwel zeker droog. De vraag is vervolgens wanneer de koelere lucht zijn intrede doet. De kans op een vrij warme zaterdag is in bijvoorbeeld Twente nog in de orde 50%. De neerslagkans op zaterdag is tijdelijk vrij groot, samenhangend met het frontale systeem en wellicht convectie daar vooruit. Daarna is de kans op een licht wisselvallig weertype in een weststroming (neerslagkansen 60-70%) met normale temperaturen vrij groot. Aan het einde van de volgende week tonen twee clusters (30% van de leden) weer een wat prominentere rug.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Vrijwel droog en oplopende temperaturen richting 25 graden. Zaterdag waarschijnlijk regen of buien en dalende middagtemperaturen richting 20 graden.

Samenvatting EPS-periode:

Licht wisselvallig weer (dagelijks zo'n 60% kans op neerslag) met temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Paraaf meteoroloog: berge

Uitgifte: 30/05/2017 01.14 uur LT